Hévíz

2015.06.29. 14:14

Közelebb került a világörökségi címhez a tó és a terápia

Hungarikum lett a hévízi tó és a gyógytóra alapozott tradicionális gyógyászat – ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke jelentette be, a szervezet csütörtökön megtartott ülése után.

Keszey Ágnes

A cím kiemelésre méltó értéket jelent: a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményében, a nemzeti identitásban meghatározó erővel bírnak. A következő lépés a világörökségi címet megalapozó átfogó tanulmány elkészülte– ezen már dolgozik egy szakértői csoport.

Hosszú út vezetett idáig: a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház nyújtotta be javaslatát a Magyar Értéktárhoz, kérve a tó és a tradicionális gyógyászat felvételét. Ez – a hosszas előkészítő munkák révén – idén januárban történt meg. A kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítás után kérték a hungarikummá nyilvánítást, mely a napokban vált valóra.

Fotók: a szerző

A gyógyvíz hatása már a római kortól ismert, s aztán a Festeticsek alapozták meg, s lendítették fel a fürdőéletet. A világhírű gyógytó egyik jellemző kezelése a súlyfürdő, melyet az 1950-es elején dr. Moll Károly alkotott meg a gerincbetegségek kezelésére.

– A tó és véderdője, természeti értékeinek védelme, ennek hosszútávú, környezettudatos fenntartása is fontos feladat. A tőzegmedrű tó gyógyhatása egyedülálló: elsősorban a mozgásszervi, ezen belül a reumatológiai megbetegedésekben – ezek szinte mindegyikében, a legenyhébbektől a legsúlyosabbakig - van jótékony hatása. Érrendszeri megbetegedések, nőgyógyászati krónikus problémák, bőrgyógyászati betegségek esetén is eredményes. Rekreációra, azaz pihenésre, lazításra, az elfáradt szervezet újraaktiválására is alkalmas - mutatta be dr. Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója.

A víz jótékony hatását a – szintén hungarikummá nyilvánított – tradicionális hévízi gyógyászat fokozza.

– A különleges iszap hatását nem csak a tóban úszkáló emberek érezhetik, hanem a kezelésekben is felhasználjuk. A hagyományos hévízi gyógyászat másik alappillére a súlyfürdő, és a különféle masszázstechnikák alkalmazása. Ezeket egészítik ki a gyógytornák és fizioterápia, valamint az ivókúra- mutatta be Dr. Kvarda Attila.

A gyógyfürdőben évente közel egymillió ember fordul meg ( fele - fele arányban magyarokés külföldiek) közülük közel négyszázezren vesznek részt valamilyen terápián. Több, mint ötezer páciens fekvőbeteg osztályon gyógyul és vesz részt a kezeléseken. A szakrendeléseket pedig közel háromszázezer ember keresi fel.

Nem csak a gyógyfürdőkórház, az egész város számára büszkeség, hogy hungarikum lett a tó és a terápia.

– Ez az alapja mindennek, ebből fejlődött a város, mely eddig is ismert volt. A hungarikum cím nagy elismerés, a külföldiek számára is sokat jelent. Ezt követően a következő lépcsőfok a világörökségi cím megpályázása, ezen egy szakértői csoport dolgozik – mondta el Papp Gábor, a település polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!