Hévíz

2014.11.18. 17:05

Nem emelkedik az adó Hévízen

Hévíz - Jövőre sem emelkedik a fürdővárosban az idegenforgalmi adó (ifa), melynek mértéke Hévízen évek óta 450 forint vendégéjszakánként.

Varga Lívia

Az idegenforgalmi adó fontos bevétel Hévíznek, hiszen minden egyes forint mellé 1,5 forint állami támogatást kapnak az önkormányzatok, bocsátja előre Papp Gábor polgármester.

– Hévízen az idegenforgalmi adóból származó bevétel a több mint 1 millió vendégéjszakával számolva meghaladja az 1 milliárd forintot, amit az utolsó fillérig visszaforgatunk az ágazatba. Az így megvalósuló fejlesztések új vendégeket hozhatnak és visszatérésre késztethetik a régieket – fogalmaz a városvezető.

Archív képünkön turisták sétálnak a tófürdőből a dr. Schulhof Vilmos sétányon. Fotó: Varga Lívia

Az ifából származó bevétel, amely Hévíz költségvetésének körülbelül 25 százalékát teszi ki, az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt. Ez a vendégéjszakák számának emelkedése mellett a jó adófizetési morálnak is köszönhető, hangsúlyozza a polgármester.

– Úgy gondoljuk: az, hogy évek óta nem emeltük az idegenforgalmi adót, pozitív üzenet a vendégeknek, elsősorban a belföldi turistáknak és a hévízi hoteleknek, magánszállásoknak – véli Papp Gábor. – A hozzájárulás mértéke a törvény által megengedett legmagasabb érték alatt van, s európai és belföldi szinten is átlagosnak mondható.

A fürdővárosban egyébként már a jövő évet tervezik: a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. a napokban már arról egyeztetett partnereivel – a hotelek, szálláskiadók és a gyógyfürdőkórház képviselőivel –, hogy mely piacokra milyen arányban koncentráljanak a városmarketing során. A résztvevők hangsúlyozták a német piac fontosságát, ott a jövőben még inkább a közös megjelenésekre és az állandó jelenlétre törekszenek. A belföldi marketing mellett nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szomszédos Ausztriára és Szlovákiára, valamint Csehországra is, ahonnan a tervek szerint jövőre is közvetlen járat érkezik a Hévíz-Balaton Airportra. Emellett folytatják a skandináv országokban megkezdett marketingtevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!