Hévíz

2014.08.18. 22:59

Somló Tamás is fellépett a Hévízi Borünnepen

Hévíz - Zamatos borok az ország több tájáról, finom ételek, kézműves remekek és szórakoztató programok sokasága várja a vendégeket a Hévízi borünnepen szerda estig.

Keszey Ágnes

 

Sárkányvölgy nevű bort ízlelget az Erdélyből érkezett Erdélyi Sándor. A bor egyáltalán nem félelmetes, nevével ellentétben éppenhogy barátságos nedű, itatja magát.

- Tíz éve visszajárunk erre a programra, mindig akkora időzítjük a nyaralást, amikor a Hévízi borünnep van. Jó a hangulat és a műsorok, és remek borokkal ismerkedhetünk - mondja; majd meghallgatja, ahogy Rába Valéria, a Szentgyörgy pince képviseletében bemutatja a borverseny legjobb száraz fehér borát.

- Kiss István bora a 2013-as Rózsakő, melyet a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet nemesített, Kéknyelű és Budai Zöld keresztezése. Mindkét fajta feldezhető ebben a gyümölcsös illatú borban. Az eredményhirdetés óta ma már sokan kifejezetten ezt keresik.

Shirazt kóstolgat az egyik borháznál az Alsópáhokon lakó Evans Cris:

- Minden nap eljövünk, a tegnapi cigányzenés műsor nagyon jó volt - mondja a férfi annál a borháznál, melynek egyik bora, a 2011-es Csaba Cuvée lett a borverseny legjobb száraz vörösbora.

- Sokan kóstolják, és dicsérik ezt a bort, mely Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítása - mondja a Vesztergomi Pince borházában Szekrény Szabina.

Lengyelországból érkezett a Borünnepre Horváth Erzsi, aki tokaji bort kóstol, és remekül érzi magát társaságával. A Royal Tokaji Zrt. lett egyébként a harmadik díjazott: öt puttonyos, 2008-as Tokaji aszújuk a legjobb édes fehérbor címet érdemelte ki.

- Nyertes borunk a Birtokbor, egyik zászlósborunk, nemzetközi díjakkal büszkélkedhet és nagyon jó sav-cukor egyensúllyal bír. Európa számos országába, sőt az USA-ba és Távol- Keletre is szállíjuk. Itt Hévízen is népszerű, az orosz vendégek különösképpen kedvelik - meséli Csukárdi István a borházban.

A zamatos borok mellé ínycsiklandó ételeket is kínálnak a Hévízi borünnepen, finomabbnál finomabb illatok csalogatják az embereket. Aki vásárfiát szeretne hazavinni, a kézműves vásárban különféle remekek közül választhat, de az élmények sora itt még nem ér véget, éjszakába nyúló koncertek fokozzák a hangulatot. Szombaton este zsúfolásig megtelt a Deák tér és környéke: Tóth Vera, Somló Tamás fellépése - az Abrakazabra zenekar kíséretével - fergeteges hangulatban telt.

Évtizedek óta töretlen a népszerűsége - Somló Tamás a hévízi színpadon. Fotó: Keszey Ágnes

Somló Tamás is remekül érezte magát.

- Mi a titka az évtizedeken át tartó sikernek?

- Ezt nem tudom megmondani. Csináljuk a dolgunkat, szívből, ez a lényeg. Minden koncerten megújul az ember - mondja Somló, majd elgondolkozik egy kicsit, és az előtte fellépő Tóth Veráról kezd el beszélni: - Sokszor lépünk fel együtt, nagyon jól énekel. Viszont számomra ez a mai nap különleges volt őt nézve és hallgatva. Mintha itt, a hévízi koncerten vált volna pubertásból nővé. Ez egy különleges koncertje volt. Nekem is nagyon sokat adott a mai fellépés, a hévízi közönség. Dolgozni kell azért, hogy a nézők-hallgatók jól érezzék magukat, ez ma nagyon könnyen ment. Közismert, dinamikus számokat énekeltem, hogy megmozgassam a közönség kezét, lábát, fülét, és persze a szívét és a lelkét. Jó volt látni az emberek lelkesedését.

- Egy borünnepen vagyunk, kedveli-e a borokat?

- Szeretem a magyar borokat, és az ehhez hasonló eseményeket, hiszen a régi tudást, a borkultúrát idézik fel és tartják életben a borfesztiválok. Kedvelem a somlói borok egy részét, a kedvenc borom viszont szekszárdi, méghozzá a Kadarka, mely egy igazi, tipikus magyar bor, jellegzetes ízzel. Ismerem ezt a bort, mint a barátokat, hiszen bornak is, és embernek is lelke van - mondja Somló Tamás, majd elköszönünk egymástól. Fél perc múlva azonban utánam szól: - Van még egy nagyon fontos dolog: ne feledkezzünk el egy fontos dátumról: szeptember 14., ez a Magyar Dal napja, melynek Hévíz lesz az idei fővárosa. A mai koncert ennek a rendezvénynek a felvezetése - mosolyodik el, majd hallgatja egy kicsit a színpadon éneklő Charlie-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!