Hétvége

2016.09.16. 17:50

A Csatári Pávakör sikerének titka: a legjobbaktól tanulni és a legtisztább forrásból meríteni

Dalban, muzsikában, sikerben gazdag negyven esztendő –a jeles jubileumot ma délután ünnepli Csatár híres pávaköre és citerazenekara.

Fincza Zsuzsa

Nagy mázlisták, annyi szent! Emlékszem, alig több mint egy éve még csak reménykedtek, hogy sikerül becserkészni szakmai vezetőnek ifjú Horváth Károlyt, a népművészet ifjú mesterét, népzenetanárt, hogy segítségével megmentsék a nagy múltú, de akkor éppen egy hullámvölgy mélyén gyengélkedő pávakörüket. S lám, álmuk valóra vált, a kiváló népzenész, kezében a már szinte belenőtt brácsával, hétről hétre ott áll előttük, és ahogy tőle megszoktuk, halkan, de határozottan instruálja a társaságot.

Jubileumi ünnepségre próbál a Csatári Pávakör. Legnagyobb erősségük a "természetes" éneklés. Mint szakmai vezetőjük, Horváth Károly kihangsúlyozta, első sorban a zalai, göcseji népdalok tolmácsolására törekednek

- Érdekesen kezdődött a kapcsolatunk - meséli még most is mosolyogva a sztorin Horváth Károly. - A múlt év tavaszán odajött hozzám az egyik ismerősöm és elmesélte, hogy valaki azzal dicsekszik, hogy a Csatári Pávakörnek én vagyok a vezetője. Meglepődtem, de nem háborított fel a gondolat. Másnap reggel megcsörrent a telefon, a pávakör elnöke hívott, s kérte, segítsek talpra állítani az énekkart.

- Igen, de akkor még csak a támogatását mertük kérni, hiszen tudtuk, mennyire elfoglalt tanárember - ismeri el Jakab József, a Csatári Pávakör Egyesület elnöke.

A Csatári Pávakör a falu műemlék templomának karzatra vezető lépcsőjén. A múlt vasárnapi Zrínyi-megemlékezésen katonadalokkal színesítették az ünnepséget Fotó: Fincza Zsuzsa

A patrónus lelkes hozzáállást látva azonban hamar vérszemet kaptak , s amint a kisujját nyújtotta, az egész karja kellett...

- Mert a legjobbat akartuk! - mentegetőzik Jakab József. - Karcsit gyerekkora óta ismerjük. Édesapja, Horváth Károly, Zala jeles népzenekutatója annak a petesházi pávakörnek volt a vezetője, amelyikkel nekünk 15 éven át testvéri kapcsolatunk volt. Ott nyüzsögtünk egymás rendezvényein, sokat tanultunk egymástól, s népdalcsokraink között Horváth Károly gyűjtése is szerepelt. Hát csoda, hogy vezetőkeresés közben a fia jutott az eszünkbe?

- Édesapám halála után nagyon fájt, hogy hat pávaköre vezető nélkül, magára maradt. A legszívesebben magamhoz öleltem volna őket, de tudtam, hogy akkor abba kellene hagynom a tanítást. Nos, ez a seb szakadt fel, amikor a csatáriak neve először elhangzott. Gondolatban már akkor elvállaltam a vezetésüket. Úgy éreztem, egy kicsit lerónék a 18 évvel ezelőtti tartozásomból. Kemény munka következett. Először a már meglévő dalcsokrokat frissítettük fel, újakkal gyarapítottuk, s már nem színpadi fellépésre szánt önálló dalokat is tanulunk. A Csatári Pávakört valamikor a megye legjobb népdalkórusai között tartották számon, szeretném, ha megint így emlegetnék őket.

Csatári Citerazenkar teljes beleéléssel - (balról jobbra)Márkus Tamás, Kámán Richárd, Héder Csaba és Németh György

Visszatérve a mázlira: Zala megye három legjelesebb népzenekutatója, Pungor Antal, Vajda József és Horváth Károly nemcsak a jegyzetfüzete és a magnója számára gyűjtötte régi szép népdalainkat, hanem tovább is adta, tanította azokat. S mindhármuknak köze volt a Csatári Pávakörhöz. Tiszta, természetes hangú éneklésüknek, amit mostani vezetőjük is nagyra becsül, Pungor Antal rakta le az alapjait, tőle Vajda József vette át a jelképes karnagyi pálcát. Nívódíjak, tévé- és rádiófelvételek fémjelzik munkájuk eredményét. Őket követően is volt részük sikerben, arany minősítésekkel és három Arany Páva-díjjal öregbítették falujuk hírnevét. Csak az utolsó években került padlóra a társaság. Az alapító tagok azonban nem adták fel. Karon fogták és vitték magukkal a fiatalokat, s megnyerték maguknak az édesapja örökébe lépett ifjú Horváth Károlyt.

Jakab József kezdetektől szólóénekese a pávakörnek. Mint meséli, kölyökkorában visszhangzott a hegyhát, ha munka közben rázendített. Középiskolásként zenetanára - ki más, mint Pungor Antal - beválasztotta a KISZ-kórusba , utána az MMIK dalkörének volt oszlopos tagja.

- 1977-ben Gellénházán, a pávakör legelső fellépésén hárman énekeltünk egy betyár dalt, ki-ki szólóban a maga szerepét, én a zsandár voltam. Ezt a nótát felidézem a jubileumi ünnepségen - árulja el Jakab József.

A Csatári Citerazenekar hangszereikkel a falu templománál: A képen  (balról jobbra) Németh György, Héder Csaba, Márkus Tamás és Vincze-Heri Anita

Kosaras Jánosné szintén alapító tagja a pávakörnek.

- Kiszínesítette az életemet a közösség, a népdal. Kiénekelhettem az örömömet, a bánatomat, átsegített minden bajon - így Kosarasné Marianna, aki a legszebb emlékeként a pécsváradi Leányvásárt idézi fel. Majd a kecskeméti népzenei fesztivált hozza szóba, aztán Ajka város különdíját, de nem hagyja ki a Békés-tarhosi zenei fesztvált sem, ahol ország-világ előtt külön megdicsérték a kis zalai falu képviselőit.

Népdalkört ritkán kísér zenekar. A Csatári Citerazenekar önálló együttes, és fellépnek külön is, de az utóbbi időben hozzánőttek a pávakörhöz. Őket is szárnyai alá vette Horváth Károly.

- A népi vonószenekarok imitációjaként kísérjük az énekkart, a prím- és a tenor citera, a kisbasszus és a bőgőcitera a hegedűnek, a brácsának és a nagybőgőnek felel meg - kapunk gyors kiképzést Héder Csabától, aki Németh Györggyel közösen vezeti a pengetősöket. Azt állítja, s ő csak tudja, hogy kísérni sokkal nehezebb, mint önállóan, vagy csak dallamot játszani. - Szerencsére Márkus Tamás és Vincze-Heri Anita személyében jól képzett muzsikustársaink vannak - teszi hozzá. - S ami nagy öröm: négy ígéretes tanítvánnyal büszkélkedhetünk. Kámán Richárd már rendszeresen fellép velünk, s az ünnepségen bemutatkozik Horváth Barbara, Szabó Lilla és Tompos Dóri is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!