Hétvége

2016.07.08. 10:22

Bödőcs Tibor és barátai - Felületes jelentés a tizedik búcsúszentlászlói humor woodstockról, némi jövőképpel

Cipőkanállal se. Nem fér el több ember. Nincs hírverés, mégis, már a kezdés előtt egy órával ott sorakoznak a székeken a jelek: ide ne ülj, ez a miénk. Tizedik alkalommal zajlott múlt szombaton a búcsúszentlászlói humor woodstock, Bödőcs Tibor és a barátai jóvoltából.

Arany Horváth Zsuzsa

Semmi szükség rá, hogy komolykodjunk, mégis azon törjük a fejünket a 13 kilométer megtétele alatt, vajon hova fut majd ki az ötlet. Vétek volna abbahagyni, mert azon alkalmak közé tartozik, amit a közönség, a színpadra állók ugyanúgy várnak. Év közben kérdezik, Tibike mikor lesz, nehogy kimaradjak belőle. A múlt szombati például a kettőtől hatig már négy órásra terebélyesedett, anélkül, hogy meg lehetett volna unni. Azt persze ne várják, hogy a poénok közül tudok e helyt villantani, s nemcsak az esetleges szerzői jogok miatti félelmemben. Nem lehet megjegyezni. Amíg az egyiken nyerít az ember, már robban a másik, mit tehetünk, odafordulunk a szomszédhoz: „mitmondottmitmondott”? Nem tudom. Akkor min röhögsz? Még az előzőn, legyezi magát a rekkenő hőségben.

- Vártuk a politikusokat hátha az élmény hatására szereznek nekünk pénzt légkondira - Molnár Gyula polgármester, minden dolgok intézője futólépésben tájékoztat.

- Nyilván változott az összejövetel a tíz év alatt. Például tíz éve még nem volt két gyerekem, akiknek a fele most is itt csüng rajtam (a kisfiú), és amíg felmegyek a színpadra egy rokonnak át kell majd adnom, vagy Hajdú Balázs kutyájára kell bíznom, mert Tafi kutya mesterien lefoglalja - Bödőcs Tibor a műsor szünetében a faluház emeleti tetőterében „fogad”, ahol az egy négyzetméterre eső stand up-humoristák száma biztos Guiness-rekord. (Beliczai Balázs, Csenki Attila, Kőhalmi Zoltán, Hajdú Balázs, Felméry Péter, Benk Dénes, Mogács Dániel, Tóth Edu, Kovács András Péter, Janklovics Péter, Tóth Szabolcs a Szomszédnéni Produkciós Irodából, Badár Sándor fia, a bűvész Tamás.)

Kinéz Tóth Szabolcs, lépést vált Kőhalmi Zoltán, hátul kutyát igazít Hajdú Balázs, figyeli Badár Tamás, konferál Bödőcs Tibor, tapsol Tóth Edu, meghatódik Benk Dénes   (Fotó: Arany Horváth Zsuzsa)

- A gyerek édes teher...

- Persze, nem panasz akart lenni. Öröm a találkozó, de sajnos az elmúlt években a hiányzók listája is nagyobb lett. Többen is meghaltak a hőseim közül. Ferus, a szobafestő, Livi néni, Flam, vagy Köpör Pista épp a napokban...

- A mitológia részei. Nélkülük?

- Nagyon hiányoznak.

- Szóbeli emlékműben élnek tovább.

- Járom az országot, s különböző pontjain minden este felépítem a szentlászlói kocsmát, s benne őket.

- Egyedülálló találmány, ha az ember a saját gyerekkora díszleteinek épít humorból katedrálist...

- Egyedülállónak nem mondanám, hisz ami Woody Allen-nek New York, az nekem Búcsúszentlászló, illetve lásd még „Párizs az én Bakonyom”, vagy „Nekem a Balaton a Riviéra.” És így tovább.

- Ez alkalommal a fellépők még egymást is parodizálták, különösen a műsorvezető, akivel épp beszélgetek. Még mindig Búcsúszentlászló számára hálából összehozott baráti buli vagy már üzleti kapcsolat?

- Még mindig vannak baráti szigetek a társaságon belül, és itt a különböző szigetlakók találkoznak.

- Milyen érzés prófétává válni a saját hazában?

- Hm. Elmondtam már sokszor: ne kövessetek! Nem tudom. Minden évben ugyanazok a rítusok: anyukám mondja, adjak interjút a Zalai Hírlapnak, én meg nem akarok, mert ez a falunak szól, aztán most mégis itt vagytok. Nehéz összetrombitálni ennyi embert, nem gondoltam, hogy sikerül, és tessék, már tízszer. A legnagyobb köszönet anyukámnak jár, ő dolgozik a fesztiválért a legtöbbet. Aztán apám, a nagybátyám, a polgi, a Pozvai Pityu, a rokonok, barátok, mindenki nem fér ki. Én csak learatom az ő munkájukat.

- Akár több nap is lehetne?

- Persze, mindig fölmerül, hogy hozzunk zenekarokat, nagysátor, szabadtér, de a lényege az, hogy az itteniek, azaz Jenőék találkozzanak a humoristákkal.

Bödőcs Tibor a következő hónapokban visszavonul. Könyvet ír. Rábeszélték.

- Szálinger Balázs és Cserna-Szabó András ugyanis felfedezte bennem a paródiaírót. Most egy évig ezen szeretnék dolgozni.

A Hamvas Béla és Krúdy Gyula átiratot már olvashattuk az említett irodalmárok által szerkesztett Hévíz című folyóiratban. Azt mondja, élvezi, sok minden írásba költözik, ami a műsorba nem fér.

A Cefrepalota című műsorát Londonban vették fel, szeptember végén kerül képernyőre.

És lassan készül az új műsor is. Jövő év első felére tervezi közreadni. Készítsük a rekeszizmokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!