Hétvége

2015.06.19. 16:32

Legyen vidám a nyár!

Vendégünk: Bozsóky Ferenc a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

Hivatásos katonaként a Keszthelyi 7. Légvédelmi Rakéta Ezrednél teljesítettem szolgálatot, nyugállományba helyezésemig. Szolgálati beosztásomban többek közt a hajók műszaki állapotáért is felelős voltam. Ezredünknek a Balatonon volt aknász naszádja, parancsnoki motorosa, több más hajója, melyekkel gyakran futottunk ki a vízre. Bőven volt tehát alkalmam megszeretni a tavat, és ez az érzés már mindig elkísér.

Ennek is köszönhető, hogy amikor nyugállományúként polgárőr lettem, rövidesen felmerült az országban még egyedülálló vízi egyesület megszervezésének ötlete. 2007-ben kezdtük a munkát, célunk az volt, hogy Európa egyik legnagyobb édesvizű tava, a 600 négyzetkilométeres magyar tenger biztonságáért dolgozzunk. Ezt úgy az emberek (az itt élők, illetve nyaralók), mint a természeti környezet érdekében tesszük.

Munkánk során legnagyobb részt vagyonvédelmi feladatokkal találkozunk, az értékek védelme a strandokon is nagyon fontos. Az ezzel kapcsolatos intelmeket nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fürdőzéskor csak a napi szükségletek kielégítésére elég pénzt vigyük magunkkal – órát, ékszereket, iratokat, slusszkulcsot ne. Mindenkinek tudatosítania kellene magában: a pokróc alá dugott értékek nincsenek biztonságban. Polgárőreink járőröznek a strandokon, nagy gyakorlatuk van, így a figyelő szolgálat során gyakran kiszúrják a veszélyes elemeket. De vigyázatlan strandolóból még mindig sokkal több van, mint polgárőrből.

Egy történetet elmesélnék. Egy anyuka kiment a mosdóba a strandon, kezében a tárcája, benne a családi nyaralásra hozott összes pénzzel. A tükör előtt szépítkezve a bukszát a polcon felejtette. Egy perc sem telt el, amikor észbe kapott, de az alkalom máris megszülte a tolvajt. Sírással küszködve ment a szolgálatos járőrhöz, elmondta neki, mi történt. Kollégánk végigkérdezte, milyen színű, milyen anyagú volt a tárca, cipzárral záródott vagy kapoccsal. Aztán egy közelben napozó nőhöz vezette a károsultat, és felszólította a hölgyet a tárca visszaadására – óriási szerencsére ugyanis egy perccel korábban látta a mosdóból kilépni az illetőt azzal a tárcával. Az is szerencse, hogy a nő bocsánatkérések közepette visszaadta a tárcát, rendőrt nem is kellett hívni a helyszínre. A strandi lopások végén azonban általában nincs happy end.

Fontos a strandolás sorána testi épség és az élet védelme is, erről sem lehet eleget beszélni.

Alapvető, hogy a strand bójákkal határolt területét senki ne hagyja el, mert a víz azon túl nem biztonságos: például a horgászok által leszúrt cövekek nagyon veszélyesek. A polgárőrök e problémákra is igyekeznek felhívni a nyaralók figyelmét, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a nyár gondtalanul teljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!