Hétvége

2013.05.03. 07:31

Staféta Ladvenicza Évával

Zalaegerszeg - Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője a zalaegerszegi zeneiskola leánykarát vezető Ladvenicza Évának adta át a stafétát, munkájuk felől érdeklődve.

Magyar Hajnalka

- Leánykarunk egy kötelezően választható tantárgyból nőtte ki magát önálló kórussá, ennek jövőre már a 10. évfordulóját ünnepeljük - mondja a karvezető, aki 25 éve tanít a zeneiskolában. - A mintegy 40 fős leánykar mellett egy kiskórus is alakult, a tagok zöme a középiskolás éveit tölti. Ragyogó csapat, zeneileg képzettek, szépek és kulturáltak, tudják, mit jelent színpadon állni. Kórusban énekelni jóval több, mint hogy egymás mellett dalolunk. Ez is egy "szakma", aminek meg kell tanulni a műhelytitkait.

Fotó: Katona Tibor

Repertoárjuk felöleli szinte az egész zenetörténetet. Gregoriánok, barokk, romantikus és klasszikus művek ugyanúgy szerepelnek műsorukon, mint 20. századi magyar darabok. Sokfelé hívják őket, bár a megyeszékhely rendezvényein eddig viszonylag ritkábban találkozhattunk velük. Legközelebb május 23-án a zalaszentgyörgyi egyházi örömzene fesztiválon lépnek fel, június 8-án pedig a Mindszenty-iskola jótékonysági hangversenyén. Idén is meghívást kaptak a Törőcsik Mari és Cseh Tamás által elindított Ördögkatlan fesztiválra, két koncerttel emelik a villányi borvidéken zajló, július 30. és augusztus 3. közötti rendezvény fényét.

Barátság fűzi őket a kanizsai zeneiskola leánykarához, kétévente tartanak kórusrandevút. Fellépéseiket Kovács Ottília és Pánczél Kristóf segíti közreműködőként, virágzó szakmai összhangban.

Ladvenicza Éva a stafétát Steier Györgyi tanítónőnek adta tovább, tudakolva, milyen további ötletei vannak a kézművesség népszerűsítésében.

A staféta következő vendége Steier Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!