Hétvége

2013.03.01. 23:16

Staféta Horváth Lászlóval

Halmi Béla, Letenye polgármestere egy héttel ezelőtt Horváth Lászlónak, a helyi Vágó-Húsfeldolgozó Üzem Kft. ügyvezetőjének adta tovább a Staféfát, azt kérdezve tőle: hogyan tud a húsipari kisvállalkozás talpon maradni, miközben a nagy nevű hazai húskombinátok a túlélésért küzdenek?

Horváth-Balogh Attila

- Hét évvel ezelőtt vettük át édesapámmal a vágóhíd működtetését, a kezdetek kezdetén szinte kizárólag sertésvágással foglalkoztunk és csak minimális feldolgozással - bocsátotta előre Horváth László. - A vágás során keletkező alapanyagokat eladtuk, ám mivel ezeknek akkor meglehetősen alacsony volt az ára, nem túl sokat fizettek értük. Abban az időben körülbelül az áru 80 százalékát nagykereskedőknek adtuk el, s csak a fennmaradó részt vittük kiskereskedőknek. Egy idő után látszott, hogy a folyamatosan emelkedő költségek megölik a jövedelmezőséget, s hosszú távon a vállalkozást is, váltanunk kellett. A vágás mellett szélesítettük a feldolgozás arányát, elkezdtünk szalámikat, kolbászokat, párizsit gyártani _ csak és kizárólag a nálunk keletkező alapanyagokból_, s felkutattuk azokat a kiskereskedőket, akik az olcsón vásárló nagykereskedők helyett a vevőink lehetnek. Úgy vélem, a túlélés titka tehát a minőségi termékek előállításában, a feszes gazdálkodásban és a folyamatos fejlődésben rejlik, ám ahhoz, hogy nyereség is képződjőn, mélyreható változásokra van szükség a húsiparban.

Horváth László. Fotó: Szakony Attila

Horváth László a Stafétát Molnár Ferencnek, a letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztő Egyesület elnökének adja tovább, azt tudakolva: fogékonyak-e a fiatalok a kiskerti szőlészetre, gyümölcsészetre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!