Hétvége

2012.09.08. 07:21

''Soha nem fogom megbocsátani neki, hogy magamra hagyott''

Épp hogy megszületett, Szigeti Évát máris magára hagyták szülei. Ma már boldog, párja és munkahelye van, de gyermeket egyelőre nem szeretne. Azt mondja: mindent meg akar adni neki, amit ő nem kapott meg.

Horváth-Balogh Attila

Éva 4 éves koráig egy gyermekotthon, majd további 14 évig a nagyrécsei lakásotthon lakója volt.

– Apámat soha nem ismertem, csak anyámat, de már ő is meghalt – meséli a most 25 esztendős fiatal nő. – Hogy hiányzott- e valaha? Nem, soha nem fogom megbocsátani neki, hogy magamra hagyott. Meg aztán a lakásotthonban mindent megtanultam, amit kell, főzni, takarítani.

Volt nevelői azt mondják, Éva jó gyerek volt, az iskolában is szerették a tanárok, csak hát a kitartás, azzal voltak gondok – de ezt ő maga sem titkolja.

– Előbb szakácsnak tanultam, majd átmentem a Széchenyibe (a mai Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola – a szerk.), ott megcsináltam a 12-őt és ennyi – magyarázza. – Nem sokkal később ugyanis a lakásotthonból kikerültem és inkább elmentem dolgozni. Kellett a pénz, meg igazán nem is szerettem tanulni.

Azóta is inkább dolgozik, most épp a zalaegerszegi Flextronics-ban. Van egy férfi az életében, vele él.

– Gyerek? Nem, még nem akarok. Magamat még el tudom látni, de egy gyereket már nem bírnék – fejtegeti határozottan. – Majd talán 10 év múlva, akkorra rendeződnek a dolgaim. Mindazt meg akarom adni a gyerekemnek, amit én nem kaptam meg. Legfőképpen a szülői szeretetet.

Éva a múlt hétvégén visszatért egy napra gyermekkora helyszínére, a nagyrécsei lakásotthonba, hogy a mostani lakókkal és egykori társaival találkozzon. Az összejövetelnek apropója is volt: éppen 20 évvel ezelőtt, 1992-ben nyitotta meg kapuit a családi házból átalakított lakásotthon, Zalában elsőként.

– A nagyrécsei a legkisebb lakásotthon Zalában, a többi mind 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű – kapcsolódik a beszélgetésbe Tóth Lucia, a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ által fenntartott lakásotthon vezetői feladatokkal megbízott nevelője. – Az első lakók Balatonberényből érkeztek, amikor ott megszűnt az intézet. Most 10 gyermekünk van és 12 férőhelyes az otthon.

Közben a házban gyűlik a „nép”: sorra érkeznek a fiatalemberek és hölgyek, puszi, puszi, csókolom Lucia néni, akinek egyszer tálnyi sajtos pogácsát, máskor halom süteményt nyomnak a kezébe.

A gyerekeket egyébként a környék idős lakói, köztük két asszony, Gerencsér Józsefné és Kötő Lászlóné is gyakran megörvendeztetik valami édességgel. Egyszer hatalmas tál fánkkal lepték meg őket.

Közben újabb autó gördült a kapu elé, és kiszállt belőle egy alacsony, tüsifrizurájú fiú, aki kézenfogva vezetett egy gyereket. Pár perccel később felvilágosítottak: a tüsihajú „fiú” háromgyermekes, háromfiús anyuka.

– Megmondom őszintén, soha nem szerettem itt lenni – szögezi le gyorsan a gyesen lévő, 26 éves Horváth Gyöngyi. – Nem tudtam megszokni a körülményeket, a bezártságot, ezért aztán folyton szökésben voltam. Megismerkedtem egy fiúval, terhes lettem és Márk lett a szerelemből – bólint a csendes fiúcska felé fejével a nő.

Gyöngyit is rögtön születése után adták be szülei, mint mondja, máig nem sikerült megtudnia miért. Ők, ha kérdezi, azt mondják neki, akkor ezt kellett tenniük, nem volt más megoldás.

– Tizennyolc éves voltam, amikor megismertem őket, azóta tartom velük a kapcsolatot, már csak a gyerekek miatt is – mondja.

Gyöngyi egy év óta egyedül neveli három fiát. Albérletben él, habár van saját lakása is, de az nagyon rossz állapotú, a gyámügy ott nem engedte a gyerekeket nevelni. Így hát, hogy együtt maradjanak, inkább lakást bérel havi 25 ezerért. Jövedelme összesen 76800 forint. Nem sok marad tehát az életre, ha a rezsit is levonjuk. Van, hogy nem sikerül beleférni a keretbe, olyankor Gyöngyi mindig lecsíp egy keveset abból a pénzből, amit 18 éves koráig gyűjtöttek neki. Ha az nem lenne...

Éva és Gyöngyi már tudják, mi az élet. A fodrásznak tanuló Cs. Szabina még csak most fog majd belekóstolni – egy hónap múlva lesz 18 éves, amikor a lakásotthonból átkerül egy úgynevezett utógondozói lakásba. Mint mondta: kicsit bizony fél is.

– Decemberben jöttem be, előbb édesanyámmal éltem, s miután ő meghalt, a bátyámhoz költöztem – árulja el az intelligens, szép, kerek mondatokban fogalmazó lány. – Megromlott a feleségével a házassága, akkor kerültem a nénikémhez. Azonban 2 hónap alatt kiderült, ez nem jó megoldás, és végül én kértem be magam a lakásotthonba. Jobb itt. Szabina azt reméli, be tudja fejezni tanulmányait. Hogy mi lesz aztán?

– Szeretnék külföldre menni dolgozni, mert semmi nincs, ami idekössön – mondja Szabina, miközben tekintetén látszik: lélekben már egy pillanatra máshol jár.

Ott, ahol mindig ragyog rá a nap.


Ha hiányzik az igazi otthon

Horváth-Balogh Attila

Régen voltak a „gyivik”, azaz a gyermek- és ifjúságvédelmi intézetek, aztán jöttek a modern kor, illetve a szabadságjogok szülte lakásotthonok. Előbbieknek meglehetősen rossz hírük terjedt, működött egy ilyen „műintézmény” Nagykanizsán is, annak a környéke volt a város „veszélyes övezete”, ahova a közelben élő gyerekeket nem nagyon engedték a szülők. Hogy volt-e ok a félelemre vagy csak sztereotípiák szülték az ellenérzést, nem tudom. Azt sem tudom, hogy az ezeket az intézményeket felváltó lakásotthonok szerencsésebb megoldásnak számítanak-e a környék lakóinak szemében, hiszen nyilván, konfliktusok mindig adódhatnak, abban azonban biztos vagyok: a gyerekeknek sokkal jobb. Mégiscsak egy családiasabb környezetben nőhetnek fel, fegyelmezett, ám szeretetteljes körülmények között, ahol jut idő az egyéni foglalkozásra is. A gyerekek ezekben a lakásotthonokban tulajdonképpen mindent megtanulnak, amire később, a nagybetűs ÉLETben szükségük lesz – a saját otthonukban. Sajnos azonban, bármennyire is szeretnék az itt dolgozó nevelők, az anya vagy apa szeretetét pótolni nem tudják. Valamit persze segít a dolgon, hogy mindig laknak a közelben olyan idős aszszonyok, akik nem feledkeznek meg arról, hogy ezek a gyerekek nem kérték a sorsukat és ha rosszalkodnak, nem azért teszik, mert ártani akarnak, hanem mert... Mert azt akarják, hogy valaki figyeljen rájuk. A lakásotthonokban élô gyerekeknek amúgy minden nagy segítség: egy tálca sütemény, némi gyümölcs, feleslegessé vált ruhák, játékok, bútorok – a nevelők és a neveltek is örömmel fogadják a jó szándékú támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!