Hétvége

2012.08.12. 06:37

A magyar élmezőnyt legyőzték, jöhet a nemzetközi csata

Nagykanizsa - Jelenleg a spanyolországi Marugán városában az ultrakönnyű repülősöknek rendezett világbajnokságon szerepel a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület kettőse, Ferinc Vince és Vizaknai Katinka.

Benedek Bálint

A rutinos pilóta és fiatal navigátora alaposan felkészültek a nemzetközi viadalra, hisz kezdésnek az ultrakönnyű két üléses repülőgépek nyílt nemzeti bajnokságán indultak. A 2013-as Európa-bajnokság leendő helyszínén a szlovákiai Kamenica repterén megtartott viadalra az indulási szándékát előzetesen bejelentő 11 magyar gép helyett a verseny kezdetére mindössze három páros érkezett meg. A bajnokságra a magyarokon valamint a vendéglátókon kívül oroszok, csehek és lengyelek 22 géppel emelkedtek a magasba. Hagyományosan háromféle feladatot kellett teljesítenük az indulóknak, így térképes navigációban, üzemanyagtakarékos számban valamint célraszállásban kellett bizonyítani a tudásukat.

- Megint kiválóan dolgoztunk együtt, s a tikkasztó hőség ellenére gond nélkül, tökéletesen végrehajtottuk a feladatokat _ mondta Ferinc Vince pilóta. _ Ez azt jelentette, hogy immár 12. alkalommal szereztem meg a magyar bajnoki címet, melynek nagyon örülök, ráadásul az erdélyi fiatal lány Katinka fegyelmezett segítsége nélkül ez nem sikerülhetett volna.



Ferinc Vince és ifjú segítője az aranyéremmel a nemzetközi összesítésben az 5. helyen zárt.

A csodálatos bajnoki cím megszerzését követően a balatonfőkajári Sirály Kupán szinte a teljes magyar élmezőny képviseltette magát. Ferinc Vince és Vizaknai Katinka duó senkitől sem zavartatva könnyedén teljesítette a navigációs valamint az ügyességi gyakorlatokat.



- Óramű pontossággal végeztük el a feladatokat, s még egy nüansznyi hibát sem vétettünk, ennek köszönhetően a maximálisan adható 5000 pontot szereztük meg - fogalmazott büszkén Ferinc Vince. - Ami az egyértelmű fölényünket jelzi, hogy többszörös világbajnok Thuróczy Endre 700 pontos lemaradással a második helyen végzett. Sőt annyira lendületben voltunk, hogy még egy extra feladatot is bevállaltuk, pedig az már nem tartozott bele a hivatalos műsorba.
A jó szériát kifogó kettős most a spanyol fővárostól, Madridtól 100 kilométerre északra fekvő Marugán településen az utlrakönnyű repülők világbajnokságán  bizonyíthat.

- A 100 lóerős, 15 négyzetméteres szárnyú Apollo sárkányrepülővel indulunk, ahol ismeretlen környezetben repülünk - vélekedett még az elutazás előtt Ferinc Vince. - A kétüléses kategóriában mindig, így az idén is komoly mezőny várható, de szeretnénk az első hat közé beférni, ám ha jól koncentrálunk elképzelhető, hogy még egy dobogós helyet is megcsíphetünk. Technikai sport lévén viszont korai találgatásokba bocsátkozni.

Ferinc Vince a világbajnokság után sem pihen, hiszen augusztus 20-án már Budapesten kell lennie, hogy a légiparádén a sárkányrepülő különítményt vezesse.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!