Hétvége

2011.10.29. 11:12

Hihetetlen sztori - Filmforgatás igazi jegyespárral, a népfronttitkárral és falusi statisztákkal

A részeg embert alakító falubelinek kicsit már kezdett elege lenni, amikor sokadszor fordították bele a patakba egy talicskáról. De nem volt mit tenni, ha egyszer a filmesek azt mondták: újravesszük, nem jók a fények...

Magyar Hajnalka

- Rövid volt a szoknyám, azt kérte a rendező, hogy az egyik menyasszony modern, a másik hagyományos ruhát viseljen - mutatja a forgatás alatt készült fotót Marika, amikor 45 év múltán felkeressük a párt misefai otthonában. Az apropó szomorú, október 12-én, 85 éves korában súlyos betegségben meghalt a film rendezője, Herskó János.

- Mi is hallottuk a gyászhírt, fel is emlegettük a forgatást - kapcsolódik a férj, Bősze Károly. - Herskóról az a kép maradt meg leginkább, hogy vég nélkül cigarettázik. Egyiket a másik után...

De miként került a stáb Nagykapornakra? A film a városi és a vidéki élet kontrasztját is érzékeltetni akarta, ezért vezette szereplőit egy vidéki lagziba a rendező. A stáb valódi párokat keresett. Eljutottak Bazitára, ahol a népfront titkárának lánya éppen az esküvőjére készült - derül ki a Filmmúzeum honlapjából. A vőlegény azonban a film kedvéért sem akart a tervezettnél hamarabb házasodni. Herskó számára mégsem volt időpazarlás a bazitai tartózkodás, a népfronttitkárt ugyanis a Horváth Teri által játszott káder férjének szerepére szerződtette, és maximálisan elégedett volt az amatőr színész teljesítményével.

De vissza a kapornaki párhoz. Marika és Karcsi 1966 januárjában ismerkedtek meg, nem sokkal a lány szalagavatóját követően. Karcsi új fiú volt a faluban, édesapját - Bősze József - akkor helyezték oda iskolaigazgatónak Nagykutasról. Már a megismerkedésükhöz is köze volt a mozinak, egyik első találkozásukhoz ugyanis egy kapornaki mozielőadás szolgáltatott alkalmat. Aztán...

- Május lehetett, amikor Karcsi apja hozta a hírt, filmforgatás lenne a faluban. A tanácson tudták, hogy mi járunk, s érdeklődtek, vállanánk-e, hogy összeházasodunk, s a filmesek felveszik a lakodalmat - eleveníti fel a nem mindennapi történetet Marika. - Nagyon hirtelen jött, de nem volt ellenünkre. Júniusban, búcsúkor volt az eljegyzés, azon már részt vett Herskó, Zsombolyai János operatőr és Óvári Lajos gyártásvezető, ott ebédeltek nálunk. Ki is tűztük a lagzit augusztus 6-ra... Fél év ismeretség után keltünk egybe, de azt gondoltuk, ha jó, korán is jó, ha rossz, későn is rossz. Ennek már 45 éve, de még mindig együtt vagyunk.

S hogy mit szóltak ahhoz, hogy mozivászonra kerülnek? Mint mondják, különösebben fel sem fogták, de persze az sem volt utolsó szempont, hogy a filmesek állták a lagzi költségeit.

- Kölcsönadták az autóikat is - meséli Károly. - Olyan hatalmas Volgával vittek bennünket a környékbeli rokonokhoz intézni az esküvői meghívást, hogy tán még Kádárnak sem volt olyan...

A lagzit kétszer forgatták le. Egyszer a maga natúr valóságában, aztán még egyszer, immár a színészeket is belekomponálva a jelenetekbe.

- Csak az volt a baj, hogy amikor felbukkant a kamera, mindenki ledermedt, abbahagyta a nótázást, dáridózást - idézi Károly. - Persze csak egy darabig. Amint bemelegedett a násznép, már senki sem foglalkozott a kamerával.

- Sajnos nem sok helyen látszom a filmben - tér ki egy érdekes részletre felesége. - Sok felvétel nem sikerült ugyanis, újra kellett volna venni. Én viszont úgy voltam vele, ha egyszer levetettem a menyasszonyi ruhát, nem veszem fel újra. Így aztán a végleges verzióban Molnár Piroska szerepel helyettem, Fonyó József oldalán. A bátyám meg a sógorom viszont sok jelenetben látható, ők szedték a menyasszonytáncnál a pénzt, s kiabálták: eladó a menyasszony!

A filmgyári krónika azt is feljegyezte, hogy a pótforgatásnál a kellékes háromezer forintot osztott szét, hogy a menyasszonytánchoz mindenkinél legyen valódi pénz. Kicsit tartott tőle, vajon sikerül-e hiánytalanul begyűjtenie a kiosztott összeget. Aggodalma alaptalannak bizonyult, a forgatás végén 120 forint többlet keletkezett...

A stáb közel egy hónapig Nagykapornakon időzött, más jeleneteket is itt rögzítettek. Marika édesanyja meg több falubeli asszony főzött rájuk az udvaron, sátor alatt.

- Horváth Teri, Szirtes Ádám, Mensáros László, mind azt mondták, ilyen jó ételt még tán nem is ettek, mint itt, Zalában.

A falu felbolydult méhkashoz vált hasonlatossá, a környékről is jöttek statisztálni, hiszen az 50 forintos fizetség igen jó pénznek számított.

- Mi, ha jól emlékszem, egy százast kaptunk - folytatja Marika. - A lagzi a régi állami gazdaság helyén volt, a lesőkkel együtt talán ötszáz ember is összejött. Itt volt az egész osztály, hiszen nem sokkal előtte érettségiztem a Ságváriban. Az osztálytársaim voltak a koszorúslányok.

A lagzit a falubeli asszonyok főzték ki, a disznót a rádói Deli hentes vágta, akit becsületkasszás vendéglőjéről ismertek messzi földön. A hagyományos zenét egy egerszegi cigánybanda szolgáltatta, nótájukkal elektronikus gitárzene szállt versenybe, a beat-zenekar Illés számot játszott. Márciusban volt a díszbemutató Egerszegen.

- Nagy élmény volt visszanézni a rengeteg ismerőst, mára igen sokan meghaltak közülük... - mondják. - Mi a vágatlan verziót láttuk, végül sok jelenet kikerült belőle.

Egy-egy kocka beugrik még. Elmesélik, hogy az egyik, papnak öltözött jóképű színészt az idősebb asszonyok hangos dicsértessékkel köszöntötték, s mind nála akartak gyónni. A ki tudja hányadik pótfelvételnél pedig már csak összekenték a tányérak karimáját, mintha éppen ettek volna belőle.

Aztán hétköznapok következtek. Mindketten a Volánnál dolgoztak, a férj karosszérialakatosként, Marika a pénzügyön, már mindketten jó ideje nyugdíjasok. Három gyermekük és három unokájuk született. A filmet videokazetta őrzi.

Kantáros szoknyában (jegyzet)

A Szevasz Vera egy fiatal lány felnőtté válásának mozzanatait villantja fel, de a pártfegyelem és a szabad akarat birkózására is láthatunk szép példákat a hatvanas évek díszletei között. Vera nyári építőtáborba utazik barackot szedni, s útja során kalandokba, konfliktusokba keveredik, amelyekben saját feje után hoz döntéseket. Egy kisebb biciklis balesetet követően kórházba kerül, itt ismerkedik meg a súlyos rákbeteg Terussal (Horváth Teri), akit „hazaszöktet” lánya lakodalmára. Így kanyarodik a film, s vele a szereplőgárda Nagykapornakra, ahol a lagziban a mulatozás fátyla mögött emberi drámák, titkok tárulnak fel. A feketefehér filmben a lányok kantáros szoknyát viselnek, a gyerekek Foxi Maxiért rajonganak, a téeszirodán keményen pálinkáznak, a kórházban pedig zsebből, cukorkaként kínálják egymásnak a fájdalomcsillapítót, altatót a betegek. Verát és szerelmét, a filmesnek tanuló Gyurit egyaránt amatőr játssza: Neményi Mária pszichológia szakos egyetemi hallgató (azóta elismert szociológus lett) és Bálint Tamás orvostanhallgató, Bálint András öccse. Vera szerelmi riválisaként felvillan a vásznon Koncz Zsuzsa, Gyuri egyik tanárát pedig Antal Imre alakítja. Herskó János Kossuth-díjas rendező nevéhez fűződik még a Vasvirág, a Két emelet boldogság, a Párbeszéd, az N.N., a halál angyala című film is. A Szevasz Vera az 1967-es San Sebastián-i fesztiválon elnyerte a Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége díját. Herskó János egy ideig a Hunnia Filmstúdió vezetője volt, majd 1970-ben emigrált, családjával Svédországban telepedett le, s csak a rendszerváltást követően kezdett hazalátogatni. Itthon halt meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!