Hétvége

2011.08.14. 07:26

Örökség, amit meg kell őrizni

Barabás Miklós festőművész alkotását, a Jézust kereszten ábrázoló oltárképet is restaurálták nemrég Zalaistvánd evangélikus templomában.

Horváth A. Attila

Barabás Miklós festőművész alkotását, a Jézust kereszten ábrázoló oltárképet is restaurálták nemrég Zalaistvánd evangélikus templomában. A kívül-belül felújított templomot - mint arról hétfői lapunkban beszámoltunk - a múlt hét végén szentelték fel. Koczor György lelkésszel az ünnepséget megelőzően váltottunk szót a helyreállításról.

- A templomot 1784-ben építették, és a türelmi rendelet következményeként eredetileg úgy alakították ki, hogy minél kisebb helyen minél többen elférjenek benne. Ezért a helyreállítási munkák során azt is szem előtt tartottuk, hogy a gyülekezet mostani létszámának megfelelően rendezzük át a belső teret. Padok kerültek ki, így lett tágasabb a templom - mondta az evangélikus lelkész.


A templomfelújítás részeként, Szilvás László építész tervei alapján új szószéket készített Kovács Győző asztalosmester, így a lelkész közelebb került a gyülekezethez (korábban az oltár szószékét használták). Ami a berendezést illeti, új a keresztelőkút és az oszlopfőkön kialakított rejtett világítás is. Tulajdonképpen a tetőtől a padlólapig mindent renováltak az épületben.

A vasárnapi istentiszteleten Szemerei János püspök hirdetett igét, hangsúlyozva, hogy a templom nem csupán az istentiszteletek helyszíne, hanem őseinktől kapott örökség, amit meg kell őrizni és tovább kell adni az utókornak. Az istentisztelet után közgyűlést tartottak, majd megvendégeléssel ért véget az ünnep.

Zalaistvánd hagyományos evangélikus központ, egykor Zalaegerszeg is a helyi egyházközség filiája volt. Jelenleg Zalaszentgróttal együtt mintegy 350 a helyi evangélikusok lélekszáma. A templomfelújítást megelőzően, még 2006-ban adták át a közösségi házat (ami a téli istentiszteletek helyszíne is), 2007-ben pedig a 18. századi lelkészlakot állították helyre, így kiváló állapotú létesítmények szolgálják a zalaistvándi evangélikusok hitéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!