Hétvége

2011.06.19. 10:24

Nyitás a művészetek felé

Először hagyja el a Vatikáni Múzeumot Raffaello Folignói Madonna című alkotása, amely a reneszánsz mester egy másik munkájával, a Sixtusi Madonna című festményével együtt Németországba utazik - adták hírül a héten.

Zalai Hírlap

A képek nővérek, mélyen kapcsolódnak egymáshoz - emelte ki a Vatikáni Múzeum igazgatója. Antonio Paolucci szerint németországi együttes kiállításuk kulturális, történelmi és művészi szempontok alapján egyaránt rendkívüli eseménynek számít. A madonnák szeptember 6-tól 2012. január 12-ig lesznek láthatók Drezdában az Égi ragyogás: Raffaello, Dürer és Grünewald megfesti a Szüzet című kiállításon. A tárlat idején, szeptember végén látogat Németországba XVI. Benedek pápa - húzta alá Giovanni Lajolo bíboros, a Pápai Bizottság elnöke. A kiállítás az újjászületés gondolatának egyik legfontosabb jelképét, a Szűz ábrázolását, Raffaello munkásságának egyik központi témáját járja körül.


Szűz Mária alakja a kor összes jelentős festőjét megihlette, ez rendkívüli művek születését tette lehetővé - emelték ki a szervezők. Paolucci azt is bejelentette, hogy befejeződött a Stanza dHeliodoro nevű szoba restaurálása. Ez a helyiség a Raffaello és tanítványai festményeivel diszített négy szoba közül a második, amelynek falait 1511 és 1514 között készült remekművek sora, egyebek mellett a Heliodoro kiűzetése című festmény borítja.Ugyancsak vatikáni keltetésű hír, hogy hatvan kortárs művészt kértek fel arra, hogy vegyen részt a XVI. Benedek pappá szentelésének hatvanadik évfordulójára rendezett kiállításon.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételére készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is. Titokban folytak az előkészületek. Az olasz sajtó is csak most tudta meg, hogy Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek. Arra kérte őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A megnyitó július negyedikén lesz a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-terem előcsarnokában, XVI. Benedek jelenlétében. A meghívott művészek névsorát nem közölték, de a sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!