Hétvége

2011.04.09. 14:26

Liszt Ferenc csak átutazott Kanizsán

Liszt Ferenc és Nagykanizsa kapcsolatát kutatja a magát nyugdíjba vonulása óta csak szabadúszónak aposztrofáló Kocsis Katalin, a Halis István könyvtár zenei részlegének volt vezetője.

Szalabán Attila

Kocsis Katalin televíziós és más vetélkedőkön tűnt ki zenei műveltségével, s országos ismertséget szerzett. Mostani kutatásainak eredményét az interneten publikálja . A honlap lehetőségeit alaposan kihasználja, ennek köszönhetően zenés előadást élvezhetünk: a szöveg böngészése közben Liszt Ferenc zeneműveit is hallgathatjuk.- Negyed évszázaddal ezelőtt vettem részt egy műveltségi versenyen, arra készülve lettem szerelmes Liszt zenéjébe - magyarázta Kocsis Katalin. - Rengeteg információt szereztem róla, s most, az emlékév kapcsán merült fel bennem az ötlet, hogy hozzá kellene járulnom valamivel az ismeretterjesztő munkához. Tekintve, hogy 1862-ben jelent meg az első kanizsai újság, és a Zala terjesztése 1870-ben kezdődött, óriási forrásanyag állt rendelkezésemre.A kutatás eredményeként hamar fény derült: Liszt Ferenc nem adott koncertet a dél-zalai városban, pedig Kanizsán óriási rajongótábora volt. A művész nemzetközi utazásai során gyakran kihasználta a Budapestet Trieszttel összekötő vasútvonal lehetőségét, márpedig a vonat Nagykanizsán keresztül haladt az adriai kikötő felé. A sajtóban megjelent híradások szerint 1865. augusztus 8-án le is bukott , két nappal később ugyanis a Zala-Somogyi közlönyben megjelent: Világhírű zeneművészünk Liszt Ferencz f. hó 8-án vonult át a vaspályán, hihetőleg Füredre vagy Pestre.

Az újság ezt a hírt másnap annyival egészítette ki, hogy ha a hírneves művész érkezése korábban ismert lett volna, a város műkedvelői bizonyosan fényes fogadtatásban részesítették volna.- Nagykanizsa nem tartozik azon városok közé, melyekhez szorosan köthető lenne Liszt Ferenc élete - folytatta Kocsis Katalin. - Mégis őrzi az emlékét, utcát nevezett el róla. A nagy zongoraművész több növendéke is fellépett Nagykanizsán, óriási sikereket aratva. Lisztről tudnivaló, hogy az egyik legnagyobb zenepedagógus volt, aki ingyen tanította növendékeit. Közülük például Siposs Antal, Vera Timanova, Sophie Menter, Gosztonyi Béla és Rausch Károly is adott koncertet a dél-zalai városban, az Arany Szarvas Szálloda karzatos nagytermében.

Liszt tanítványai természetesen továbbadták a tudásukat, közülük Thomán István zongoraművész a nagykanizsai Pásztor Irmát karolta föl, aki komoly megbecsültségnek örvendhetett volna, ha komolyan elkezdi építeni karrierjét. Ki tudja, milyen okból, mindenesetre úgy döntött: marad Nagykanizsán, ahol először magán zongoratanár lett, majd a városi zeneiskolában oktatta a fiatalokat. Kocsis Katalin rálelt még egy információra: eszerint egy Rózsavölgyi Szidónia nevű, szintén kanizsai hölgy közvetlenül Liszt tanítványai közé tartozott - ám ennek alaposan utána kell járnia.

- Rendkívül érdekes volt elmerülni Liszt Ferenc és Nagykanizsa kapcsolatában, feltárni a növendékei, illetve azok tanítványainak a dél-zalai városhoz fűződő viszonyát - szögezte le Kocsis Katalin.

- Örülök, hogy mindezeket az információkat megoszthatom az érdeklődőkkel, hiszen szerintem Nagykanizsán sok műértő, műkedvelő ember él, akik értékelik mindezt. A város az 1970-es években nevezett el utcát a zeneszerzőről, más módon nem tiszteleg Liszt előtt. Sőt, érdekes módon még a műveit sem játsszák túl gyakran - igaz, amúgy is kevés komolyzenei rendezvény van nálunk.Kocsis Katalin tervei között szerepel, hogy az összegyűjtött anyagot nem csak az interneten, hanem esetleg könyvben is közzéteszi. Ugyanakkor már egy új kutatási témán töri a fejét: a regénybe illő tragikus életutat bejáró Erdősy Eugénia, kanizsai származású, világhírű primadonna sorsát kívánja részletesen feldolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!