Hétvége

2010.03.13. 03:26

Viszontláthatják a szekérnyi kincset

A történet több mint 160 éves múltra tekint vissza, s a kanizsaiak haza iránti szeretetéről, józan eszéről tanúskodik. A középpontban egy szekérnyi kincs áll.

Sámel József

 A Halis István által feljegyzett történet itt véget ér, ám mint az később kiderült: a kincseket egészen a II. világháborúig a kanizsai zsidó hitközség őrizte, azt követően pedig a Budapesti Zsidó Múzeumba kerültek a kegytárgyak.

- Mikor elolvastam a Halis István által lejegyzett históriát, arra gondoltam: talán fellelhetők még ezek a kincsek - mesélte dr. Károlyi Attila, kinek szintén szívügye a helytörténeti kutatás. - Első utam a múzeumba vezetett, ahol találtam egy iratot a kegytárgyak leltárba vételéről. Ebben a dokumentumban összesen 36 tétel szerepel, többek közt ezüst serlegek, kupák, csészék, gyűjtőperselyek, illetve aranyozott tóramutató pálcák és tórakoronák vannak felsorolva. Arra gondoltam: a Budapesti Zsidó Múzeumban talán megvannak még ezek a tárgyak.

 

 

Dr. Károlyi Attila gyanúja beigazolódott: az egykori adomány egy része jelenleg is a Budapesti Zsidó Múzeum birtokában van.

- További muzeológiai kutatásokat igényel annak eldöntése, hogy miként kerültek ezek a felbecsülhetetlen tárgyak a Budapesti Zsidó Múzeumhoz - mondta Kőfalvi Csilla muzeológus. - Jómagam úgy vélem, hogy a II. világháborút követően - amikor a helyi zsidó hitközség létszáma is megcsappant - kerültek letétbe az intézményhez ezek a tárgyak.

Mint kiderült: nem elképzelhetetlen, hogy rövidesen ismét Nagykanizsára kerüljenek a kincsek, Kőfalvi Csilla és dr. Károlyi Attila ugyanis azt tervezi, hogy egy időszakos kiállítás keretében ismét a dél-zalai városba hoznák a forradalom és szabadságharc idején felajánlott relikviákat.

- Adja magát az ötlet, adja magát a helyszín, s most már a biztonsági feltételek is adottak a Magyar Plakát Házban egy ilyen tárlat bemutatásához - jegyezte meg végül Kőfalvi Csilla.

- Adja magát az ötlet, adja magát a helyszín, s most már a biztonsági feltételek is adottak a Magyar Plakát Házban egy ilyen tárlat bemutatásához - jegyezte meg végül Kőfalvi Csilla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!