Hétvége

2009.07.04. 02:27

Mit jelent az, hogy csengőfrász?

Annak ellenére, hogy a kékcédulás választásról, mint a XX. századi hazai történelem egyik jellemző politikai csalásáról szinte mindenki hallott, alapos tudásról nem beszélhetünk.

Szabó Judit

Most azonban a kezünkbe vehetünk egy hiánypótló, s Zalában napvilágot látott kötetet: a Történelmi kiskáté a kékcédulás választási csalástól a paktumos rendszerváltásig címet viselő kiadványt Rosta Sándor és Ferencz e. Győző jegyzi. Előbbi a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület örökös elnöke, utóbbi helytörténeti kutató, újságíró.

Mint a könyv előszavában olvasható ajánlójában dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere jelzi, bátorságból fogant a vállalkozás, a szerzők mernek beszélni, hogy az utókor, a felnövekvő fiatalság megismerhesse a közelmúltat. Szándékukat a mottóul szolgáló Nietzsche-idézet nyomatékosítja: Minden elhallgatott igazság méreggé válik.

A kiskáté műfaja lehetővé teszi, hogy a sok-sok, interjúkban, televíziós beszélgetésekben előforduló adatok, tények egy csokorba szedve, megmagyarázva álljanak az érdeklődő olvasó rendelkezésére. (A kiskáté, mint olyan, sok száz éve jelen van az európai magyarázó ismeretterjesztésben, e könyvben is szemléletes kérdések, s az azokra adott válaszok igazítják el az embert.)

A fenti szempontból valóban ritkaságszámba megy a korszakról született publikációk között a zalai kötet, hiszen tanulmányok garmadája áll ugyan rendelkezésre, de azok hány olyan információt tartalmaznak, melyek ismeretét adottnak veszi a szerző. Nem így Rosta Sándor, aki tudja, már a rendszerváltás óta is felnőtt egy nemzedék, amelynek tagjai nem tudják, mi az a Szövetséges Ellenőrző Bizottság, ki volt Kovács Béla, mi az a szalámitaktika, s mit jelent maga a kékcédula.

A szerző, mint a korszak tanúja a maga tapasztalatait is beépíti közlendőjébe, s bár az egyéni látásmód szubjektív árnyalatot ad némely ténynek, épp a kortárs emlékei emelik meg a leírtakat. Ezek közül emeljük ki a csengőfrász kifejezést, melyet ma már úgy használunk, hogy eredeti jelentése - szerencsére - szinte teljesen feledésbe merült. (Az ötvenes években, a Rákosi-rendszerben a gyanús, a néphatalom megdöntésének tervével vádolhatókhoz akár éjszaka is kiszállt a hatóság, az ÁVH - Államvédelmi Hatóság, korábban ÁVÓ - Államvédelmi Osztály.)

A kötet a zalai vonatkozásoknak is kellő teret szentel, találunk a könyv végén zalaegerszegi kronológiát 1948- 2006 időfesztávban, s olvashatjuk a zalai 56-os politikai elítéltek névsorát.

A szerzők a felhasznált forráskiadványok feltüntetésével további kutakodásra, utánajárásra invitálják az ifjabb generációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!