Hétvége

2009.03.14. 03:30

Pilvax kávéház a (diák)színpadon

Tizenkét pont, Pilvax kávéház, aradi vértanúk. A legtöbb tanuló ennyire emlékszik a március 15-e okán, minden esztendőben megtartott iskolai emlékműsorokból.

zaol.hu

Nem egyszerű dolog egy effajta emlékműsort összeállítani, mivel évről évre valami újat kell mutatni annak a közönségnek, amely már tavaly és azelőtt is végigülte a március 15-ei rendezvényeket - kezdte Vajda Renáta tanárnő, aki a Gyenesdiási Általános és Alapfokú Művészeti Iskola húsz hatodikosával állít össze műsort a vasárnapi ünnepségre.

- Az általános iskolások még nem annyira érzik az 1848/49-es események súlyát, emellett figyelni kell arra is, hogy például egy első osztályosnak és egy idősebb diáknak is egyformán élvezetes és érthető legyen az előadás - tette hozzá, s mint megjegyezte: a Kormorán együttes könnyűzenei lemezéről válogatott dalok a szereplő diákok külön kérésére kerültek a szövegbetétek, versek közé. Ezeknek a kortárs zenei köntösbe bújtatott negyvennyolcas témájú verseknek a mondanivalója ugyanis könnyebben eljut így a gyerekekhez.

- A történelmünket fontos ismerni és egyáltalán nem unalmas végigülni egy ilyen ünnepi műsort - fogalmazott a hatodikos Varga Bence, akinek a Nem feledjük a 13 honvédtábornok nevét... kezdetű rész felelősségteljes elmondása jutott a gyenesdiási iskolások műsorában.

A keszthelyi vendéglátóipari szakközépiskolában e héten szintén lázas készülődés folyt. Ezt tapasztaltuk, amikor az intézménybe látogattunk.

- Milyen egy jó március 15-ei műsor? Lehet újat kitalálni az évről évre látott és hallott dolgok mellé? - tettük fel a kérdést a már nagyobb, középiskolás szereplőknek.

- Az a jó, ha nemcsak versek és szövegrészek monoton egymásutánjáról szól az előadás, hanem jelenetbe foglalva láthatja a közönség a 48-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit - formált véleményt a kilencedik évfolyamos Kalmár Rozália. Hozzátette, hogy nem kellenek viszont a háromórás rendezvények: fél óra alatt a kívánatos módon meg lehet emlékezni a múlt eme dicső eseményeiről.

- Mivel alapjában véve lendületes természetem van, nem lesz gond a szövegem átélésével - vetette közbe a tizenegyedikes Horváth Tamás, aki mint Jókai Mór kapott szerepet a Balaton Színházban tartott emlékműsorban. A fiatalok megfogalmazták: az ő korosztályuk már jobban érti, hogy őseik egykoron életüket adták a szabadságért. Elmondták, úgy érzik, hogy adott esetben ők maguk is képesek lennének, ha nem is ilyen odaadó módon, fontos eszmék és a haza ügye mögé állni.

- Mindig valamilyen fő gondolat köré csoportosítjuk éves március 15-ei megemlékező műsorunkat. A színpad hátterében általában ott van a Kossuth-zászló és egy idézet, mely megadja az alaphangot. Általában nem tudjuk az összes tényanyagot felvonultatni, így megpróbálunk a diákok, kamaszok érzelmeire hatni az ünnepi összeállításban - fűzte hozzá Márkusné Szűcs Marianna tanárnő, a VSZK-sok műsorának összeállítója.

Pálné Szelencsik Klára, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója, valamint Törzsök Lajos Endréné igazgatóhelyettes már évtizedek óta szervezik az iskolai megemlékezéseket. A pedagógusok szerint ahhoz, hogy a diákok megértsék a március 15-ei műsorok mondanivalóját, a hazaszeretetre való nevelést, már a tanórákon ezzel a szemlélettel kell oktatni őket. Födelmesi Eszter, Vörös Vivien és Mácskovity Máté tanulókat is megkérdeztük arról, nekik vajon mit jelent március 15-e? Utóbbi, negyedikes fiatalember elmondta: az idén ő is kapott szerepet a dr. Belák Péterné által összeállított műsorban. Máté verbunkost, korabeli toborzótáncot jár majd, s megjegyezte: furcsa érzés belegondolni, hogy régen erre a zenére vonultatták be a szabadságért harcba induló, nála alig idősebb fiatalokat.

A Ranolder-iskola 4. b osztályának faliújságja már a megemlékező műsorra készülve nemzeti színben pompázik. Gengeliczki Andrásné és Szemes Krisztina pedagógusok segítségével a gyerekek 1848/49 hőseinek arcképét rajzolták meg, s ezzel a képcsarnokkal díszítették fel az iskola folyosóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!