Választási kisokos vasárnapra

2022.04.02. 07:00

Technikai jellegű információk, hogy érvényesen nyilváníthassa ki akaratát

Összefoglaljuk az április 3-ai országgyűlési választással és országos népszavazással kapcsolatos legfontosabb technikai jellegű információkat, hogy érvényesen nyilváníthassa ki akaratát.

MW

Miután akaratának megfelelő helyeken ikszelt, mindhárom szavazólapot az urnába kell dobni

Forrás: MTI

Kik szavazhatnak? 

Minden nagykorú (tehát a 18. életévét betöltött vagy annak betöltése előtt házasságot kötött) magyar állampolgár, kivéve, akiket a bíróság – bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága/hiánya miatt – a választójogból kizárt. A választásra jogosultaknak kézhez kellett kapniuk a választói névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, amely tartalmazza a lakcímük szerinti szavazókört, ahol voksolhatnak. 

 

Hol szavazhat? 

A magyarországi lakcímmel rendelkezők elsődlegesen a lakcímük szerinti szavazókörben, amely az értesítésen szerepel. Az átjelentkezők ott, ahová a kérelmüket jóváhagyták. (Az átjelentkezési határ­idő már letelt.) Szavazni április 3-án 6 órától 19 óráig lehet. 

 

Ki kérhet mozgóurnát? 

A mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár. A kérelmet személyesen már nem lehet benyújtani, ám elektronikus azonosítással elektronikus úton április 3-án 12 óráig még kérhető a szavazatszámláló bizottságtól. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi a megadott címre. 

 

Milyen iratok kellenek a szavazáshoz? 

Érvényes, a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímkártya. Fontos tudni, hogy a járványhelyzetben kiadott kormányrendelet értelmében a 2020. március 11. napján vagy azt követően lejárt személyi igazolvány, útlevél és vezetői engedély 2022. június 30-ig érvényesnek számít. 

 

Hány óráig lehet sza­vazni? 

Április 3-án 19 óráig, de a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. 19 óra után már nem lehet beállni a sorba. 

 

Hány szavazólapot kapunk? 

Összesen hármat. Kettőt az országgyűlési képviselők választásához, amely egyfordulós, a választópolgárok az egyiken a választókörzetük egyéni képviselőjéről dönthetnek, a másikon országos pártlistára szavazhatnak, kivéve a nemzetiségi választókat, akik párt helyett a nemzetiségük listájára voksolhatnak. 

 

A harmadik szavazólapon az országos népszavazásra bocsátott négy kérdésben dönthetnek a választók az „igen” vagy a „nem” fölötti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (X vagy +). 

 

Hogyan lehet érvényesen szavazni? 

Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a szavazatszámláló bizottság által lepecsételt szavazólapon lehet és kizárólag a szavazólapon szereplő jelöltre és listára. 

 

A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz. 

 

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a pártlista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +). 

 

Kitöltésük után mind a három szavazólapot a szavazóurnába kell dobni. Borítékba helyezésük nem kötelező, csak azoknak, akik átjelentkezéssel szavaznak; ők zöld borítékot kapnak, és azt le is kell zárniuk – csak a lezárt borítékban elhelyezett szavazólapjuk érvényes. 

 

Kampánycsend nincs, azonban… 

 

A korábban ismert kampánycsend már nincs, de a szavazás napján, április 3-án: 

  • tilos választási gyűlést tartani;
  • televízióban és rádióban tilos politikai reklámot közzétenni;
  • a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül közterületen tilos bármiféle kampánytevékenységet folytatni.

 

A korábban kihelyezett kampányeszközöket, például plakátokat nem kell eltávolítani, ennek a választást követő 30 napban kell megtörténnie. 

 

Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás sehol nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez autóbuszos személyszállítás nem végezhető.

 

Kik indulnak Zala megyében?

A Zala megye 1. számú ország­gyűlési egyéni választókerületében (Zalaegerszeg) nyolc jelölt indulhat a választásokon (a neveket a szavazólapra kerülő, sorsolás alapján eldöntött sorrendben közöljük): Virág Debóra (A Mi Pártunk – IMA), Koltai Tibor (független), dr. Csidei Irén (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt), Csiszár Viktor (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Vigh László (Fidesz–KDNP), Kiss Ferenc (Mi Hazánk Mozgalom), Szép Szabolcs (Megoldás Mozgalom) és Marton Ádám (Normális Élet Pártja).

 

A megyei 2. számú egyéni választókerületben (Keszthely) a következő öt jelöltre lehet szavazni: Csendes József (Normális Élet Pártja), Elekes István (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt), Berei Gábor (Mi Hazánk Mozgalom), Nagy Bálint (Fidesz–KDNP), Németh Emese (Magyar Kétfarkú Kutya Párt).

 

A 3. számú választókerületben (Nagykanizsa) hét jelölt került a nyilvántartásba: Barna Tamás (Megoldás Mozgalom), Borda Balázs (Normális Élet Pártja), Cseresnyés Péter (Fidesz–KDNP), Horváth Jácint (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt), Nagy Dávid (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Hokker Tibor (Mi Hazánk Mozgalom) és Székely Sándor (Magyar Munkáspárt és Iszomm). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!