Nem csak az erő mércéje...

2024.04.20. 08:00

Tudnivalók a szkander alaptechnikáiról

A karbirkózás egy összetett sport, amelyben nagy fontossággal bír a technikai oldal. A sportágat bemutató sorozatunk aktuális cikkében erről a témáról írunk.

Zaol.hu

Forrás: Northfoto

A szkanderban három alaptechnika létezik: Hook (belsőzés), Toproll (külsőzés), Press (nyomás). 

Hook:

German Armwrestling Championship
Képünkön Hook technika látható
Forrás: Northfoto

 

A szkander leggyakoribb technikája, elsősorban sebességre és erőre támaszkodik az ellenfél legyőzéséhez. Lényege a csukló betörése, kampó formát felvéve (innen is kapta a hivatalos angol nevét ez a technika), elérve, hogy a kéz lapos része, amely a kisujj felé vezet, erősen nyomjon az ellenfél csuklójára. Fontos, hogy a váll és a felkar az alkar felett legyen, lehetőleg minimális rést hagyva közöttük (anélkül, hogy az ellenfél keze érintené a vállunkat, ami szabálysértést eredményezne). Szorosan tartani kell a kart a testhez, és húzni a hátizmok segítségével, hogy kinyíljon az ellenfél karja, távolságot teremtve a keze és a válla között. Vagyis, ezzel a mozdulattal az ellenfél bicepszét nyitjuk ki. Leginkább rövidebb kezű embereknek ajánlott technika.

Toproll

(SP)CROATIA-ZAGREB-WORLD ARMWRESTLING CUP
Képünkön Toproll technika látható
Forrás: Northfoto

Ez a technika kevésbé támaszkodik a nyers erőre, és inkább az ellenfél kezének és ujjainak kinyitására törekszik, azzal a céllal, hogy a versenyző tőkeáttételi előnyt szerezzen. A lényeg az, hogy megnyíljon az ellenfél keze (ténylegesen kitárva a fogását) és hátrafelé hajoljon a csuklója, hogy kifáradjon. Ez segít megszüntetni az erőelőnyét. Ha lehetséges, sétáltassuk az ujjainkat feljebb az ellenfél kezében, ami növeli a hajtóerőnket, és tovább csökkenti az ő erejét. Tehát a Toproll a csuklót semlegesíti. Legegyszerűbb módja a Toproll elsajátításának az, ha azt a csuklóforgató mozdulatot gyakoroljuk, mint amikor megnézzük az óránkon az időt. Ezt a technikát a hosszabb kezű embereknek ajánlják

Press

Képünkön a Press technika átható versenyhelyzetben
Forrás: Armwrestling Hungary Youtube csatorna

A press technika a nyomáson alapul. A versenyző az ellenfél keze és alkarja ellen nyomást gyakorol, és megpróbálja őt hátrafelé dönteni vagy letörni. Ez a technika az erőre és a kitartásra helyezi a hangsúlyt, és általában olyan versenyzők alkalmazzák, akik erős felsőtesttel rendelkeznek. Csak tapasztaltabb szkandereseknek ajánlott, mivel RENDKÍVÜL BALESETVESZÉLYES!

Egyéb érdekes technikák: 

King's Move

Képünkön az IFA Országos bajnokság egy részlete látható
Forrás: Armwrestling Hungary Youtube csatorna

Egy olyan technika, amelyet főként védekező helyzetben alkalmaznak. Gyakran nevezik "a karbirkózás legvitatottabb mozdulatának", és heves vita folyik arról, hogy versenyszerűen engedélyezni kell-e. Michael Todd vitathatatlanul ennek a mozdulatnak a legismertebb gyakorlója.

Dad move: 

Corporate employees in formal clothing engaged in an arm wrestling match.
Képünkön a Dad move fogás
Fotó: Getty Images

Ez a technika úgy vált közismertté, mint az egyik legmegalázóbb mód, amellyel legyőzik az ellenfelet szkanderban. A Dad move az a helyzet, amikor egy karbirkózó elkezd lefelé kúszni ellenfele alkarján, már-már a csuklót fogva, szándékosan téthátrányt okozva ezzel. Ezzel azt üzeni, hogy sokkal erősebb és teljes mértékben uralja a meccset, és most csak játszadozik ellenfelével. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában