A sport, ami régebbi, mint hinnénk

2024.03.10. 12:30

Érdekességek a szkander történetéből

Valamilyen formában mindannyian ismerjük a karbirkózást, azaz a szkandert, mint békésebb erőösszemérést, amely régebben az ír kocsmákban volt népszerű. Ám a sport eredete sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Sőt, mára versenyszintű sportággá nőtte ki magát.

Zaol.hu

A képünkön egy szkanderversenyekre kialakított specifikus asztal látható

Forrás: Getty Images

Az i. e. 2000 előtti egyiptomi barlangokban már számos falrajz ábrázolta a karbirkózást, közismert nevén a szkandert. Az ókori Görögországból is vannak feljegyzések erről a sportról, és az ősi japán írásokban is találhatók említések a nyolcadik századból. Komolyabb szinten Amerikában kezdődött el ez a sport, és az indiánok között szintén nagy népszerűségnek örvendett, de igazán népszerűvé a 20. században vált, különösen Bill Soberanes-nek köszönhetően.

Részlet egy egyiptomi festményről az állítólagos "karbirkózókról"
Fotó: Christian MARIAIS / Forrás: Early origins of armwrestling

Bill 1952-ben kezdte először versenyek rendezését egy kaliforniai szalonban, amely idővel olyannyira népszerűvé vált, hogy később már nagyszínpadon folytathatták a mérkőzéseket. Az ABC Wide World of Sports című tévéműsor 1969-ben közvetítette az egyik bajnokságot, és a következő 16 évben ez az esemény évente megrendezett része lett a műsornak.

Egy 1793-ban készült illusztráció az akkori Japán karbirkózásról 
Forrás: Early origins of armwrestling

Az első szkander világbajnokságot 1962-ben rendezték meg, melynek neve a World's Wristwrestling Championship (WWC) volt. Később, 1977-ben megalakult a World Armsport Federation (WAF), amely sikerrel ösztönzött 82 országot, hogy komolyabban foglalkozzanak ezzel a sportággal. 

Képünkön Horváth Roland és Tóth Norbert küzdelme látható
Fotó: Csukás Zsolt

A történelmi információkat Gere Dávid kétszeres világkupa győztes és nemzetközi versenybírónak köszönhetjük.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában