Kosárlabda

2023.11.18. 20:20

ZTE KK: váratlanul gyenge játék és hazai vereség a sereghajtó ellen

A férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 8. fordulójában a gyengén játszó Zalakerámia-ZTE KK hazai pályán kikapott a szezonban eddig nyeretlen paksi Atomerőmű SE-től.

Varga Andor

Fotó: Szekeres Péter

Zalakerámia-ZTE KK–Atomerőmű SE 86-92 (16-27, 19-22, 31-18, 20-25)
Zalakerámia-sportcsarnok, 1380 néző. Jv.: Győrffy, Makrai, Szilágyi.
ZTE: Hicks 12/6, Simó, Mishula 10/3, Tóth 10, Ostojic 22. Csere: Csátaljay, Lekunas 12/6, Keller 11/9, Green 4, Csuti, Németh 5/3. Vezetőedző: Lubomir Ruzicka.
Paks: Ihring 25/18, White 10/6, Radics 2, Nicholson 24/6, Wright 10. Csere: Géringer, Woods 11/6, Dorogi 7/3, Kékesi 3/3. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.

Finoman szólva nem kezdett jól a ZTE, a paksiak 8-0-ra vezettek már, amikor a 4. percben Hicks bedobta az első hazai duplát. A padról érkező Lekunas triplával nyitott, majd gyorsan még kétszer betalált közelről, lehetett kezdeni mindent elölről (7. p.: 11-11). Egyik csapat sem árult el csúcsformát, pontatlan passzok és dobások követték egymást, a vendégek pedig megint előnyt építettek (8. p.: 11-18). A Paks nagy hangsúlyt helyezett a távoli dobásokra – az első negyed utolsó másodpercében Ihring csapata negyedik tripláját szórta be. A második játékrészt Keller nyitotta hármassal, de Ihring azonnal válaszolt, szinte a félpályáról. Ha nem megy szépen, csináljuk erőből – ez lehetett az új jelszó hazai oldalon, de a nagy akarásban pláne jöttek a hibák: a ZTE 4 eladott labdánál tartott már, s éles füttyszó kísérte időkérésre a játékosokat (13. p.: 19-35). A hazai dobások többször a gyűrűt sem találták el, a Paks pedig 7/9-es triplamutatónál tartott (16. p.: 24-44). A meccs hazai szempontból katasztrofálisba fordult, nehezen volt elképzelhető, hogy innen lehet lejjebb. A szünetig hátralévő percekben az egerszegiek mutattak már valami védekezésszerűt, el is apadtak a paksi pontok (35-49). Ettől függetlenül a félidő kérdése az volt: ez a csapat tényleg ugyanaz, amelyik nyert Körmenden?

Az első két negyed statisztikájában a triplamutató (hazai részről 3/10, a vendégeknél 8/11) mellett a gólpasszok (5-14) és az eladott labdák (8-2) különbsége volt igen beszédes. A vendégektől Ihring 17/15 pontig jutott 20 perc alatt, White pedig több asszisztot (6) jegyzett, mint az egész ZTE.

Fordulás után Lekunas triplával nyitott, a Paks pedig egy perc után időt kért (40-49). Hazai részről Ostojic szórta meg magát, az Atom viszont türelmesen szőtte támadásait és távolról továbbra is kiválóan célzott (25. p.: 50-61). De kosárlabdában is villámgyorsan tudnak változni a dolgok: egy perccel később, 56-61-nél már azt lehetett érezni, hogy a ZTE visszajött a meccsbe – Krasovec ki is kért egy újabb időt. Hazai oldalon Mishula percei következtek (a 3. negyedet fantasztikus triplával zárta le), s bár a Paks mindent megtett, a záró negyedre a fordítás küszöbére kapaszkodtak a hazaiak (66-67). A 33. percben, Keller hárompontosa után a ZTE először vezetett a meccsen (72-71) és már Ihring sem talált be mindig távolról. A folytatásban azonban hazai részről megint jöttek a hibák, pont nélkül befejezett támadások, a Paks pedig bár megrogyni látszott, összekapta magát (36. p.: 76-80). Keller megint nagyon jókor dobott triplát, de Ihring (aki közben pihent egy kicsit a padon) sem maradt adós. Két perccel a vége előtt kézzel fogható közelségbe került már a tolnaiak szezonbeli első győzelme (81-90) és a ZTE már nem is tudta ezt megakadályozni. Ezek szerint a kaposvári vereség nem botlás lehetett, hanem egy hullámvölgy kezdete.

Lubomir Ruzicka: "Gratulálok a Paksnak! Az első 15 percben szinte nem is védekeztünk, ezzel önbizalmat adtunk az ellenfélnek, ami például a távoli kísérleteknél nyilvánult meg. Védekezésben nem vagyunk fizikálisak és így nem tudjuk arra kényszeríteni az ellenfelet, amit mi szeretnénk játszani. Szomorú ez a vereség, és különösen az hazai pályán. A szurkolóktól elnézést kérünk, nem ezt érdemelték!"

Sebastjan Krasovec: "Köszönöm a hazai szurkolóknak a meleg fogadtatást! Gratulálok a csapatomnak, nagyon nehéz heteken vagyunk túl. Nagy nyomás volt rajtunk, remélem, hogy mostantól már bátrabban tudunk játszani. Kemény meccs volt, az ellenfél próbált a gyengeségeinkre építeni, de nem adtuk fel. A fontos pillanatokban megmutattuk az erőnket."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában