A kupasiker után nem is kicsi feladat vár még az egerszegiekre

2023.05.04. 14:10

ZTE FC: Irány Európa! (galériával)

A 2002-es bajnoki címe után immár kupagyőztesnek is mondhatja magát a ZTE FC labdarúgó együttese, amivel egyik nagy álma teljesült és a klub célja is megvalósul: a nyáron indulhat a csapat a nemzetközi kupák egyikében, jelesül az Európa-konferencialigában.

Kerkai Attila

Németh Dániel, az első gól szerzője a drukkerek "karmai" között: közös siker és közös az ünneplés is

Fotó: Pezzetta Umberto

Szerda éjjel  nagyon sok egerszegi drukker kiáltott mámorosan bele a budapesti éjszakába és a ZTE FC játékosai sem korán kerültek ágyba... 

Meg is kellett ünnepelni ezt a nagyszerű sikert, hiszen az! A MOL Magyar Kupa döntőjében a ZTE FC 2-0-ra győzte le a Budafokot és ez fog bekerülni a magyar labdarúgás örök krónikájába. Amikor már mindenki a 2x15 perces hosszabbítás lefújását várta és lélekben már készülődött a büntetőpárbajra, akkor villant az egerszegi csapat két titánja. A 117. perben ugyebár Németh Dánielhez pattant az egyik védőről a labda, de a gólt – rossz kifejezéssel élve... – még meg kellett csinálni. És meg is csinálta: balról, éles szögből lőtt a hálóba. Aztán a 122. perben Szalay Szabolcs a kaputól 30 méterre, szabadrúgáshoz letett labdát olyan elemi erővel lőtte a bal felső sarokba, és olyan elementáris erővel szakadt ki a kapu mögötti ZTE-táborból a kiáltás, hogy mindenki tudta: itt a vége.

Megvan a kupagyőzelem!

Valahol, valószínűleg úgy volt megírva ennek a mérkőzésnek a forgatókönyve, hogy az utolsó pillanatig várni kelljen a győztes kilétére. Az NB II-es Budafok egyáltalán nem elégedett meg azzal a puszta ténnyel, hogy bejutott az MK-döntőbe, az első félidőben – el kell ismerni – akár vezethetett is volna. A második játékrésztől aztán egyre fogyott az ereje, ami a ráadásban már nagyon szembetűnő volt. Azonban a budafokiak nem adták fel, egy pillanatra sem. A ZTE FC ha nem is tudta lejátszani a riválist, de erőben egy idő után mindenképpen maga alá gyűrte. És valahol ez hozta meg a gólokat, amire most a legvégéig várni kellett. Boér Gábor, a nemrég kinevezett szakvezető jól készítette fel a csapatot a döntőre, ám a meccs utáni nyilatkozatok szinte mindegyike kiemelte: a távozott Ricardo Moniz munkája nagyban benne van a sikerben.

A Puskás Arénában hatalmas ünneplés kezdődött. Huszonnégyezer néző volt a kupadöntőn (24 152), megkockáztatjuk, hogy ennek a fele Zalaegerszegről érkezett. Nehéz a becslés, hiszen a szervezett utazást választók mellett sokkal nagyobb volt azok aránya, akik egyénileg utaztak a fővárosba. A ZTE szurkolóinak a szerepe hatalmas ebben a sikerben, amit a játékosok és mindenki elmondott a találkozó után. Ráadásul olyan buzdítás és segítség érkezett a lelátóról, amit idehaza nem sok csapat élvezhet. A ZTE viszont az egyik ilyen, amely a kilencedik magyar csapat, amely bajnokságot és kupát is nyert. A bajnoki szereplést tekintve a jelenlegi 12 csapatos mezőnyben a ZTE a hetedik legtöbb időt az élvonalban töltött klub (összesen 40 szezon). Ha a magyar labdarúgás 1901 óta íródó történetét vesszük alapul, az eddigi 108 élvonalban szerepelt csapat között a ZTE ezzel a negyven szezonnal a 14. az örökrangsorban.

A csapat csütörtökön pihen, pénteken már edzés van, hiszen vasárnap (15.00) bajnoki találkozón a Puskás FC lesz a vendég a ZTE Arénában. A bajnoki tagság megőrzése most még egy kardinális kérdés a ZTE FC csapatának, ám a kupasiker ehhez megfelelő "töltetet" kell, hogy adjon.
Ami pedig az élvonalba való visszakerülés után Végh Gábor tulajdonos merész elképzelésének tűnt, miszerint pár év múlva szeretné, ha nemzetközi kupaindulást érő helyen végezne a csapat, most valósággá vált.

A nyáron tehát: irány, Európa!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában