1-0 ide

2023.05.17. 19:55

Előny a ZTE KK-nál a bronzmeccs nyitánya után, Körmenden folytatják

A férfi kosárlabda bajnokságban a harmadik helyezésért is megkezdődött a harc, hiszen szerda este Zalaegerszegen rendezték meg a Zalakerámia ZTE KK-Egis Körmend párharc első mérkőzését. Gyakorlatilag telt ház várta a két régi riválist, a ZTE KK a második félidei jobb játékával 1-0-s előnybe került a párharcban.

Kerkai Attila

D'Mitrik Trice (jobbról) nagyon hasznosan játszott végig a találkozón

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 91-78 (21-27, 20-17, 32-21, 18-13)
Zalaegerszeg, 2000 néző. Jv.: Földházi, dr. Mészáros, Farkas. NB I A-csoport, férfiak, bronzmérkőzés, első találkozó.
ZTE KK: Trice 21/6, O'Reilly 15/3, Polster, Ostojic 14, Smith 13/6. Csere: Rakicevic 15/3, Keller I. 5, Csuti, Németh Á. 2, Szalay 1, Zsíros 5/3. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.
Körmend: Mitchell 15/9, Doktor 5/3, Ferencz 8/6, Adams 12, Omenaka 9. Csere: Edwards 8/3, Takács, Cakarun 10, Kiss M. 6/6, Durázi 6/3. Vezetőedző: Kocsis Tamás.

A ZTE KK négyszeres magyar bajnok és négyszeres kupagyőztes csapat. Legutóbb 2010-ben tudta megynyerni a bajnokságot egy remek szezon után. Idén a Falco ellen játszott a döntőbe kerülésért, ahol egyszer tudta csak megszorongatni a vasi csapatot, de győzni nem tudott a három meccsig tartó csatában. 

Mindkét oldalon akadt kérdés a találkozó előtt, jelesül, hogy a sérültjeik közül ki vállalja a játékot. Nos, hazai oldalon Liam O'Reilly ott melegített a többiekkel, míg Syani Chambers csak civilben ült a kispadon. Alapvetően kérdés volt az is, hogy a ZTE irányítója mennyit játszik és mennyit bír részleges bokaszalag-szakadása után. Sokat nem edzett ugyanis az elmúlt két hétben... O'Reilly mindenesetre a kezdőben kapott helyet, a hangulat pedig adott volt. A Körmend kapta el egy fokkal jobban a ritmust és a ZTE tűnt idegesebbnek. Erre utalt néhány olyan megoldás, ami a kapkodás jeleit mutatta, így néhány ponttal mindig a vendégek jártak előrébb (13-17). Ez a "trend" aztán tartósnak bizonyult, az egerszegiek futottak az eredmény után. Az nem állítható, hogy a Körmend erőteljesebb lett volna, mindenesetre határozottabb volt bizonyos szituációknál. Aztán két technikai után (Smith, Kiss M.) után Cakarun is technikait kapott reklamálásért, fordított a ZTE KK (34-32), és keményedett a meccs is. Nem volt finomkodás egy-egy ütközésnél, végül a vasiak csikartak ki maguknak hárompontos előnyt a szünetre (41-44).

 

Az EGIS Körmend háromszor tudta megnyerni a bajnokságot (vidéki csapatok közül ő volt az első bajnok) és a magyar kupát azonban 7 alkalommal is el tudta hozni. 2019-ben megnyerték a regionális Alpok-Adria kupát.

Az biztosnak tűnt, hogy a ZTE KK-nak dobáspontosságban javulnia kell, ha győzni szeretne, és nem akarja elveszíteni az emberelőnyét. Trice egy gyors triplával egalizált, talán, csak azért , hogy tényleg elölről kezdődjön minden, Keller pedig 48-44-nél teljesen feleslegesen kapott technikait szövegért. Talán, csak azért, hogy jöjjön vissza az ellenfél, és Sebastjan Krasovecre is ráfújtak egy hibát... Nem volt egy nyugodt meccs, az biztos, de kezdte őrizni előnyét a házigazda (56-51), a Körmend pedig egyre többet hibázott. A ZTE védekezése egyértelműen feljavult és ebből épült fel az az előnye, amivel önbizalommal vághatott neki az utolsó negyednek (73-65). Azonban még semmi nem dőlt el, egy Körmendet soha nem lehet leírni, főleg úgy, hogy megkapta a támogatást most is a csapatot elkísérő szurkolóktól. Viszont már nem tudott elég türelmes lenni, voltak elhamarkodott kísérleteik a vendégeknek, így elmondható, hogy a ZTE KK játszotta az okosabb kosárlabdát, amivel biztosan vezetett (83-67).
És ez döntött, innen már nem volt visszaút a Körmendnek. A Három sikerig tartó párharcban 1-0-ra a ZTE KK vezet, szombaton Körmenden jön a folytatás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában