Sportlövészet

2023.01.25. 20:17

Jól sikerült a válogató, Major két aranyat nyert, Somogyi ezüstérmes

A hétvégi III. Honvéd Kupával megrendezték a sportlövészek második válogatóját, amely a tallinni Európa-bajnokságra való csapathirdetés szempontjából is nagy jelentőséggel bírt. Női légpisztolyban a keszthelyi Major Veronika mindkét nap győzött, az egerszegi Somogyi Péter légpuskában a döntőig jutott, s ezüstérmet szerzett.

Kerkai Attila

Major Veronika pisztollyal mérette meg magát a sportlövészek III. Honvéd Kupáján

Fotó: Tumbász Hédi / NSO

A BHSE versenyén nagy mezőny gyűlt össze. A BEFAG Keszthelyi LK olimpikonja, a 10 méter légpisztolyban indult Major Veronika már az első nap begyűjtötte a győzelmet. Ebben a versenyszámban nemcsak az alapversenyre került sor, de az összevont döntőket is megrendezték: korosztálytól függetlenül a legjobb nyolc eredményt elérő lőtte a finálét. A nőknél az alapversenyt Major Veronika 578 körrel nyerte meg, és a döntőben is remekül versenyzett. Huszonöt lövés utáni döntős eredménye 253,7 kör volt, ami országos rekord. Az aranycsatát végül a keszthelyi kiválóság és Csonka Zsófia (PSN Zrt.) vívta, a végig nagyon izgalmas párbajban Major Veronika győzött 16-14-re. A harmadik helyet Fábián Sára Ráhel (Csepel LE) szerezte meg. 

A 10 méteres légpuskás számban szombaton az alapverseny rangsorolt, döntőket nem rendeztek. A férfiak­nál Pekler Zalán (Erődök Városa SE) nyert 627 körrel, a második helyet Somogyi Péter (ZTE SKK) szerezte meg 625,1 körrel.

Somogyi Péter légpuskával állt rajthoz
Fotós: Tumbász Hédi / NSO

Másnap fordult a kocka: 10 méter légpisztolyban az alapverseny rangsorolt volt, döntőket nem rendeztek, míg a légpuskás számban ekkor következett az összevont döntő. Női légpisztolyban Major Veronika jó formája kitartott, hiszen 574 körrel győzött, a második helyen Sike Renáta (BHSE) végzett 570 körrel. A férfiaknál a győztes Tátrai-Fejes Miklós (BHSE) 569 körig jutott. Férfilégpuskában az alapversenyben Hammerl Soma (UTE) három tizeddel (627,7 kör) előzte meg Pekler Zalánt, a ZTE SKK lövésze, Somogyi Péter negyedik lett (621,3). 

Összevont döntőről lévén szó a juniorok eredményei is számítottak. Ebben a mezőnyben Kálmán Bálint (ZTE SKK) 619,8 körrel második lett, és bejutott a legjobb nyolc közé. A összevont döntőben aztán Kálmán Bálint a 7. helyen végzett, Somogyi Péter viszont bejutott az aranycsatába, ahol Pekler Zalánnal mérkőzött a legfényesebb medálért. Pekler bizonyult jobbnak, övé lett az arany, Somogyi Péteré pedig az ezüst. 

A márciusi tallinni olimpiai kvalifikációs 10 méteres sportlövő-Európa-bajnokságon induló magyar csapat összetételéről a január 31-i elnökségi ülésen születik döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában