Harmincévesek – találkozót szerveznek

2022.10.27. 08:30

A zalaegerszegi Karate-Do Egyesület a tradíciók útján jár

Az idén ünnepli harminc­éves megalakítását az egerszegi Karate-Do Egyesület, amely ez alkalomból találkozót rendez a korábbi és a jelenlegi tagok részvételével. Az alapító Cziráky Zoltán is egyike azoknak, akik nemcsak harminc, hanem annál régebb óta megismerkedtek a karatéval a megyeszékhelyen.

Kerkai Attila

Elöl Cziráky Zoltán és mögötte a „kemény mag”: hosszú ideje készülnek együtt

Forrás: Szekeres Péter / Zalai Hírlap

Ma a volt egerszegi nyomda területén kialakított edzőteremben találkozik heti két-három alkalommal a társaság, amely mondhatni, hogy kitartó. Cziráky Zoltán elmondta, tavaly azt ünnepelték, hogy negyven éve létezik a karate Zalaegerszegen, és a harminc esztendőről sem szeretnének megfeledkezni. 

– A Zalaegerszegi Dózsa keretein belül lett először szervezett karateklub a megyeszékhelyen, majd a H. Katona SE kötelékében folytattuk. Aztán a Katona SE utódjaként alakítottuk meg a Karate-Do Egyesületet – tekintett vissza a múltba az egyik alapító. – Akkor ez az egy karateegyesület volt a városban, és a környező településeken szervezett csoportokkal, tanfolyamokkal együtt volt, hogy négyszáz taggal működtünk. A harminc év alatt sok mindent csináltunk, rendeztünk junior-Európa-bajnokságot, a New York-i Long Island University kihelyezett tagozataként instruktorképzőt szerveztünk a neves mesterekkel. Két­ezer­kettőben megszerveztük az A.J.K.A. Európa-kupát Egerszegen, amely szintén emlékezetes versenyünk volt. 

Minthogy a karatéra sokan sportként is tekintenek, Cziráky Zoltán nyomatékosította, hogy ők a tradicionális vonalat erősítik, és ezen nem is kívánnak változtatni. 

– A karate négy részre osztható: filozófia, önvédelem, általános testedzés és verseny – folytatta Cziráky Zoltán. – Mi a hagyományokat követjük, az ippon-sobu szabályrendszert, amelyben csak egy találat lehet. Több szervezetben is benne vagyunk, oda megyünk, ahol jó mesterek vannak, és tanulhatunk. A jelenlegi tagságunkon belül nyolc-tízen a kezdetektől velünk vannak, és nálunk nagyjából mindenki fekete öves, nincsenek kezdők. Azért nem, mert mindenkinek van polgári foglalkozása, és nincs idő kezdőkkel foglalkozni. Önfinanszírozók vagyunk, a tagdíjakból tartjuk fenn magunkat. Viszont a múlt is fontos, és több száz tagunk volt a három évtized alatt. Szeretnénk, ha újra összejöhetnénk, ezért október 29-re az önkormányzat alsóerdei vendégházába 16 órától megszerveztük a találkozónkat. Külön meghívó nélkül várunk minden korábbi tagot, aki szeretne újra találkozni a régi csapattársakkal. Régi felvételekkel elevenítjük fel a közös múltat, remélhetőleg mindenki örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában