Vásárhely visszatért

2022.03.31. 19:29

A teke zalai hívei a testvércsapatnak szorítanak a hétvégi győri BL-döntőben

A hétvégén hazánkra figyel a nemzetközi tekés közösség: nálunk rendezik meg a Bajnokok Ligája női és férfi négyes döntőjét is. Hosszú idő után ebben a szezonban esett meg először, hogy egyik nemben sem indult zalai csapat, ám a női finálé kapcsán mégis érezhetjük, hogy van közünk hozzá.

Varga Andor

Az egerszegi tekések a képen látható táblát küldték Marosvásárhelyre töretlen szimpátiájuk jeleként, amikor a helyi női tekecsapat a BL négyes döntőjébe jutásért játszott. Majd a siker után a fotót kapták vissza, köszönetképpen

Forrás: Electromures Romgaz

A Győrben sorra kerülő fináléban (a férfiak versenyének egyébként Pápa lesz a helyszíne) ugyanis ott lesz a marosvásárhelyi Electromures Romgaz együttese, melyhez a zalaegerszegi tekesportot régre nyúló kapcsolat fűzi. Olyannyira, hogy Egerszegről szurkolói csapat is indul a BL-fináléra. A háttérről pedig a megyeszékhelyi tekesport néhány tagjával beszélgettünk. 

 

– Marosvásárhely és Zalaegerszeg testvértelepülési kapcsolatot ápol, ennek nemrég volt a 25 éves évfordulója – kezdte dr. Orsós Ferenc, aki annak idején a ZTE-ZÁÉV női csapatának vezetőjeként vett részt a kapcsolatépítésben. – Ez számos területre kiterjedt, de a sport (és ezen belül is a teke) volt az első, mely 1997-ben felvette a fonalat. Sokszor hívtuk meg egymást versenyekre, és baráti kötelékek alakultak ki, például Seres Sándorral, a csapat vezetőedzőjével, valamint Bidiga Tiborral, Marosvásárhely sportigazgatójával. Később aztán játékosok is érkeztek Erdélyből: Airizer Emese, Fülöp Erika vagy Boanta Claudiu nevét minden szurkoló ismeri, de talán Dán Mónikát sem kell sokaknak bemutatni. 

 

Az említettek közül Airizer Emese volt az első fecske, 2000-ben érkezett Zalába, és azóta is a ZTE játékosa. Azt mondja: egy pillanatig sem bánta meg az akkori döntését, most pedig már egerszeginek vallja magát, amihez nagyban hozzájárult, hogy a gyerekei is itt születtek. 

 

– Sokáig kétlakiak voltunk, a szezonban 10 hónapot itt voltunk, aztán kettőt otthon, de ez mára, a koronavírusnak is „köszönhetően” megszakadt – mesélte. – Ám így is szinte többet tudok az otthoniakról, mint azelőtt, az interneten tartjuk a kapcsolatot, és még a meccseket is tudjuk nézni. 

 

A marosvásárhelyi teke nemzetközi szinten is tényező volt, a két testvércsapat a BL-ben is többször találkozott. Aztán pár éve náluk is volt egy visszaesés, ám – látható – kilábaltak a hullámvölgyből. Zalaegerszegen, ahol szintén volt már jobb állapotban a sportág, e szempontból példaként tekintenek rájuk. 

 

– A fiatalok felé fordultak, és sikerült a tekét ismét olyan közösségi programmá tenni, mint amilyen a gyerekkoromban volt – mondta Airizer Emese. – És meg lehet nézni: a mezőny legfiatalabb csapatával, szinte kislányokkal jutottak most döntőbe. Nekünk is valami hasonló utat kell bejárnunk, bár Vásárhely környékén nagy előny, hogy szinte minden faluban van tekepálya. 

 

A zalaegerszegi tekeszövetség pedig szeretné újra felvenni a nemzetközi kapcsolat néhány évre kissé meglazult fonalát is, ezt dr. Orsós Ferenc, Paréj Vilmos, a szervezet elnöke, és Györe János kapcsolattartó is időszerűnek gondolja. Az első lépéseket talán már a hétvégén megtehetik az ügyben, amikor Győrben teljes szívvel szurkolnak majd a testvérvárosi csapatnak. És erre kérik a zalai sportszerető közönséget is: a helyszínen korlátozott számú néző lehet csak jelen, de a távol maradók a közösségi oldalakon keresztül is buzdíthatják a marosvásárhelyi lányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában