Frissen Zalából

2021.08.13. 19:00

A zalai Csősz-Tóth Norbert elérte a karate legmagasabb fokozatát

Csősz-Tóth Norbert a közelmúltban, Balatonszemesen lezajlott karatetáborban vehette át az oklevelet, mely tanúsítja: a zalai sportember elérte a sportág legmagasabb fokozatát: a 9. dant a shotokan karate értékeinek közvetítéséért, technikai tökéletesítéséért, magas szintű tanításáért és a világszövetségben végzett munkájáért kapta meg.

Góth Imre

Csősz-Tóth Norbert a 9. dant igazoló oklevéllel Fotó: Góth Imre

Bízni lehet benne, hogy az olimpián frissen bemutatkozott és szép magyar sikert is hozó karate népszerűsége tovább nő, Keszthelyen viszont – lehet mondani – már negyven éve töretlen.

– Közel négy évtizeddel ezelőtt kezdtem a pályafutásomat Pacsán, majd amikor mesterem, Bruzsa Ferenc Keszthelyre került, én is követtem – emlékezett Csősz-Tóth Norbert, aki a Budo Karate & Jujutsu Nemzetközi Szövetség elismerésével szűk világelitbe került. – Magam 1986 óta oktatok, és tudomásom szerint Magyarországon shotokan karatéban én vagyok az egyetlen, aki elérte ezt a magas rangot. Az odaítéléskor sok mindent figyelembe vettek: a fekete öves tanítványaim és a klubjaim számát, hogy milyen és mennyi viadalt szerveztem. Versenyzőim közt 18 országos bajnok, több Európa-kupa-győztes és Európa-bajnok, valamint világbajnoki bronz­érmes is van.

Csősz-Tóth Norbert a 9. dant igazoló oklevéllel Fotó: Góth Imre

Csősz-Tóth Norbert is ott volt a hazai szövetség alapításánál, mely mára nemzetközivé vált, külföldi klubok is csatlakoztak hozzá, és folyamatosan érkeznek újabb jelentkezők. A zalai karatés a világszövetségben technikai vezetőként is tevékenykedik, sokat jár külföldre is, edzőtáborokat tart és vizsgáztat.

– Közben van feladatom itthon is, hiszen Keszthelyen van a klubunk központja, és itt is sokan edzenek – tette hozzá Csősz-Tóth Norbert, akit a további terveiről is kérdeztünk: – Szeretném minél több fiatallal megismertetni a sportágat és Keszthelyen méltó központot kialakítani. Van osztrák, orosz, skót tanítványom is, mindig tele az Asbóth-iskola tornaterme. Általában 6 évesen jönnek a gyerekek, hogy megtanulják magukat megvédeni. A legtöbben ott maradnak és fekete övért vagy danért mennek. Magas szintre el tudnak jutni, de sok mindenről le kell mondani közben. Szellemileg is erősítünk. Ha fejben nem vagy ott, nem fejlődhetsz. Jellem, becsület, akarat, önuralom és tisztelet – ezekre tanítjuk az embereket. Ha ebben a szellemben élsz és a munkádat is így végzed, akkor minden rendben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában