Frissen Zalából

2021.07.22. 18:48

Tokió rajtra készen áll

Július 23. és augusztus 8. között Tokióban rendezik meg a XXXII. nyári olimpiai játékokat, melynek megnyitóját magyar idő szerint pénteken 13 órakor rendezik. A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott olimpia minden tekintetben különleges lesz, hiszen először rendezik nézők nélkül.

MTI

A keszthelyiek kiválósága, Major Veronika edzés közben az Aszaka Lőtéren

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tokiói olimpián részt vevő, 173 főt számláló magyar csapat nagy része már Japánban tartózkodik, hiszen készül a nyitányra. A magyarok közül elsőként Pétervári-Molnár Bendegúz mutatkozik be, akire pénteken az evezősversenyek első napján a férfi egypár mezőnyében vár az előfutam. A tokiói szereplését ugyancsak pénteken megkezdő Balogh Mátyás révén 25 esztendő után lép újra lőállásba magyar íjász ötkarikás játékokon.

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/173-fos-olimpiai-csapat-kepviseli-hazankat-az-otkarikas-jatekokon-5419742/

Szombaton pedig már két olyan sportágban is megkezdődnek a küzdelmek, melyekben magyar érmek várhatók. Sós Csaba szövetségi kapitány három-négy érmet és legalább egy aranyát vár az úszóktól.

– Van hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni. Hárman, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka pedig aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még Kenderesi Tamás és Verrasztó Dávid például – mondta az MTI-nek a szakvezető, aki szerint olimpián különösen nehéz jósolni, mert történnek „csodák”.

Az előző, riói játékok legeredményesebb magyar versenyzőjéről, Hosszú Katinkáról elmondta, hogy „a külső jelek jók”, mert a 32 éves úszó teste úgy néz ki, mint amikor csúcsformában volt.

Sós Csaba elárulta, ugyanúgy tíz nappal a versenyek kezdete előtt utaztak ki Japánba, mint két éve az öt arannyal rendkívül sikeres, a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett vb esetében, mert akkor ez „bejött”. Szerinte az átállás senki számára sem lehet kifogás majd az ötkarikás játékokon, mert Korijama tökéletes akklimatizációs helyszín volt.

– Nem illúzió, hanem realitás, hogy Hosszú aranyérmet nyerjen 400 méter vegyesen. Az elmúlt két évben senki nem úszott 4:32 perc alatt rajta kívül, ebbe már a 2019-es, kvangdzsui világbajnokság is beletartozik – mondta Sós.

Az olimpia úszóversenyei rögtön az első hivatalos napon, szombaton elrajtolnak.

Ugyancsak szombaton kezdenek a sportlövők, akik vidáman és jó hangulatban érkeztek meg Tokióba és Győrik Csaba szövetségi kapitány annak örülne a legjobban, ha a hazaútra is ugyanilyen pozitív hozzáállású, jókedvű társaság készülhetne.

A világkupagyőztes Mészáros Eszterről – aki szombaton, a magyarok közül elsőként áll lőállásba – a kapitány úgy vélekedett, hogy a 19 esztendős puskás jó hangulatban várja a kezdést, és úgy érzi, szerencsés, hogy itt lehet a tokiói olimpián. A kétszeres Európa-bajnok és világkupagyőztes Péni Istvánon látja a tudatosságot, és úgy véli, a 24 éves puskás egyébként is „munkamániás”, így a felkészülésével semmi gond nem volt.

– Valóban igaz, hogy István mindhárom versenyszámában éremesélyes – nyilatkozta Győrik Csaba, aki szerint a harmadik puskásnak, Pekler Zalánnak kifejezetten jót tesz, hogy szobatársa Péninek, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A pisztolyos Major Veronika Győrik szerint „egy nemzetközileg kifejezetten magasan jegyzett” versenyző.

A keszthelyiek kiválósága, Major Veronika edzés közben az Aszaka Lőtéren
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Egészen aprólékosan terveztük meg az ő programját, de ezt nagyon szigorúan be is tartotta és végigcsinálta, így azt mondhatom, hogy annál többet, mint amit ő tett, nem lehet tenni a felkészülés során – fogalmazott a szakember, aki ugyanakkor azt is kiemelte, abból a szempontból érezhető a feszültség mind a négy lövőn, hogy már mindannyian nagyon szeretnék elkezdeni a versenyt.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Major esetében Győrik Csaba kiemelte, hogy az országos csúcs, amelyet az olimpiai versenyszámaiban tart, jobb, mint a jelenlegi világrekord, ezért ha csak az egyik számban kerül döntőbe, akkor is jó eséllyel az éremért küzdhet majd.

A keszthelyi Major Veronika vasárnap hajnalban áll lőállásba.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/mostanra-allt-keszen-az-olimpiara-major-veronika-5426105/

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/szucs-valdo-a-legjobbjat-akarja-adni-az-olimpian-is-5426150/

https://www.zaol.hu/sport/helyi-sport/egerszegi-szinekben-erte-el-elso-sikereit-bicsak-bence-5426171/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában