Tampa vagy Kansas, Brady vagy Mahomes

2021.02.07. 15:25

NFL Super Bowl: Esélylatolgatás Bodrogi Csabával és Kis Patrikkal

Lázban ég a világ, főleg azon része, akik szeretik az amerikaifutball-bajnokságot (NFL), mivel a tengerentúli profi bajnokság elért a végéhez, ami ugye a Super Bowl.

Jóna István

Bodrogi Csaba Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A döntő előtt a ZTE KK legendás irányítójával, Bodrogi Csabával, aki csak nézi és Kis Patrikkal, aki játssza is a játékot.

Vasárnap éjjel (0:30 perctől) az utolsó mérkőzés következik a 2020-as NFL idényben. A döntőt Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs csapatai vívják.

Két nagyszerű irányító: a Tampa legendája, Tom Brady, aki pályafutása során tizedik fináléját vívhatja, és ha nyer, már hét bajnoki gyűrű tulajdonosa lehet. Míg a másik oldalon Patrick Mahomes, aki az elmúlt szezonban győzelemre vezette a Kansas együttesét.

Kis Patrik, 2018 óta játszik a Szombathely Crushersnél, akik 2017-ben a Divízió II nyugati csoportját veretlenül megnyerték, majd a döntőig eljutottak, ahol a szintén veretlen keleti Nyíregyháza Tigers ellen vereséget szenvedtek, így ezüstéremmel zártak. A csapat az ezüstéremmel együtt feljutott a Divízió I-be, amit 2018-ban és 2019-ben is veretlenül megnyert. 2019-ben a klub a Divízió II-ben indított B-csapatot, mely 3 győzelemmel és 3 vereséggel zárta az alapszakaszt.

Kis Patrik

A zalaegerszegi fiatal WR/elkapó poszton szerepel a Crushersben.

Mindig is érdekelt az a sport. Ami igazán megfogott benne az a látványosság és a taktika. Ez az a sport ahol apróságokon múlhat egy mérkőzés. Figyelemmel kisértem ezt a szezont is, sajnos a kedvenc csapatom a Seattle Seahawks, a Wild card körben búcsúzott a küzdelmektől. Ez az idény néhány meglepetést leszámítva úgy alakult, ahogy számítottam.

Patrik nagyon készül az éjszakai mérkőzésre. Az esélyeket illetően a Tampa Bay győzelmét várja.

Tom Brady Fotó: Getty Images

-Ha minden igaz Tampában viharos időjárás lesz. Ez nagyban befolyásolja a mérkőzést. Inkább a futójáték lesz előtérben, ezáltal egy szorosabb, küzdelmes mérkőzést várok. Ez inkább a Buccanersnek kedvez, viszont a másik oldalon ott van Mahomes, akitől minden meccsen láthatunk extra megoldásokat. A Tampa Bay-nél a támadófal munkája nagy szerepet fog játszani, mennyire tudják megvédeni Brady-t. A Chiefs oldalán az elkapók és Mahomes kiismerhetetlensége lehet a kulcs. Úgy érzem Brady megszerzi a 7. bajnoki címét.

Nézzük a szurkoló oldaláról is, aki kosárlabda irányítóként tudja, milyen nehéz dolga van a két quarterback-nek.

Amikor abbahagytam az aktív játékot, a Laza Csukló nevű egyesületbe hívtak játszani a Városi Bajnokságban. Sok olyan játékos lett a társam, akikkel még általános iskolában együtt kosaraztunk. Ez a csapat egy igazi baráti társasággá alakult, akikkel jó volt együtt lenni. Az NFL úgy jött az életmbe, hogy amikor elkezdődtek a televíziós közvetítések, úgy találtuk meg mi is benne a szórakozásunkat. Én jellemzően egy egész mérkőzést, mivel éjszakai vannak, nem tudtam megnézni, inkább az összefoglalók, meg tulajdonképpen azok a különleges pillanatok, ami egy mérkőzést eldöntő, vagy egy látványos mozdulat, ezek érdekeltek. Az is megtetszett a sportágban, hogy tiszta küzdelem zajlik a pályán, annak ellenére, hogy sokszor vannak brutálisabb ütközések is, de ettől függetlenül maga a sportág nekem egyszerű, mint a kosárlabda is.

Bodrogi Csaba számára a legérdekesebbek az irányítók (quarterback) játéka.

- Többször el szoktam gondolkodni, hogy vajon ebben a posztban én hogyan tudtam volna megállni a helyemet? Ugye ez egy nagyon teoretikus kérdés, mivel a sportág nálunk azért gyerekcipőben jár. Irányítóként szerintem hihetetlen, hogy milyen felelősség van a vállukon. Ha ő nem játszik jól, akkor a csapat sem. Lehet futójáték persze, de alapvetően azért az irányító formája meghatározza, milyen egy mérkőzés.

Bodrogi Csaba Fotó: Katona Tibor

A ZTE KK legendája elmesélte, hogy egy idő után az egyik csapattársuk pincéjében évről évre összejöttek és együtt nézték a Super Bowl mérkőzéseket.

-Ilyenkor már kora este összejöttünk és különböző elfoglaltságot szerveztünk a meccs kezdetéig. Olyan amerikai módra hamburgereztünk, grilleztünk. Volt olyan év, hogy NFL társasjátékot készített egyik társunk és dobókockákkal juthattunk előre, ha válaszoltunk egy-egy sportággal kapcsolatos kérdésre. A mérkőzést persze nem mindenki bírta alvás nélkül végignézni. Azzal szoktunk viccelődni, hogy hogy ide jár aludni. A lényeg az, hogy ez így nagyon jó hangulatú este szokott lenni, úgyhogy sajnáljuk, hogy ezúttal ez nem fog megtörténni. Úgyhogy hiányozni fog.

Az esélyekről Csaba annyit mondott, hogy szurkol Brady-nek, hogy így a pályafutása végén újra sikerüljön neki felérni a csúcsara

Hogy ki nyeri az idei Vince Lombardi-trófeát: Brady hetedszer vagy Mahomes másodszor, az éjjel kiderül!

NFL Super Bowl 2021. február 8. 0.30: Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában