Újabb kötet Keszthely labdarúgásáról

2020.10.31. 12:00

Sztorik és tények a futballmúltból

Újabb, futballtörténelemmel foglalkozó kiadványt mutattak be Keszthelyen. Dr. Török Lajos segítőivel most az 1945–75 közötti időszakot dolgozta fel.

Péter B. Árpád

Az újabb kötetet a bemutatón dr. Török Lajos ajánlotta a futballt kedvelők figyelmébe Fotó: Péter B. Árpád

A szerkesztő a könyvbemutatón azt mondta, a nemrégiben kiadott, ’75-től ’90-ig tartó krónika megjelenése után megnőtt az érdeklődés az 1983-ban már napvilágot látott, stencilezett összeállítás iránt, amely a II. világháborút követő három évtizedet mutatja be.

A Barátságtól a Haladásig I. című kötet most változatlan formában közli azt az egykori kiváló futballista, Jelencsics Ferenc özvegye és Göndöcs Imre sporttudósító által szerkesztett kor- és sporttörténeti dokumentumot, kiegészítve a korszak fontos játékosainak visszaemlékezéseivel s néhány elemző írással.

Az újabb kötetet a bemutatón dr. Török Lajos ajánlotta a futballt kedvelők figyelmébe Fotó: Péter B. Árpád

– Ezek révén olyan titkok tárulnak fel az 1945–75 közötti futballéletről, amikről érdemes az utókornak tudni – jegyezte meg dr. Török Lajos –, és ehhez az kellett, hogy a ma már idős(ödő) egykori játékosok kitárulkozzanak, meséljenek. Bennünket a szeretet vitt a pályára, ahol jól éreztük magunkat, a mai labdarúgás már másról szól: inkább szórakoztató iparág lett.

A fotókkal gazdagon illusztrált kötet feleleveníti például, hogy ebben az időszakban több mint 60 olyan egyetemi hallgató végzett Keszthelyen, akik tanulmányaik idején a város csapataiban játszottak, s megtalálható kronológiai rendben az összes keszthelyi klub, amely ebben a három évtizedben létezett. Így például a MÁV, a Barátság, a Törekvés, majd később a Petőfi és a Haladás.

A könyvbemutatóra jórészt régi játékosok érkeztek, akik sztorizós délutánt varázsoltak a találkozóból. Hallhattunk feledékeny edzőről, aki más városba ment tévedésből, mint ahol éppen dolgozott, s olyan mesterről, aki az előző héten általa kirúgott játékost akarta leigazolni erősítésként. S akadt olyan hajdani labdarúgó is, aki kicsit már idősödvén, otthon felejtette az asszonyt, pedig őt akarta elvinni Wartburgjával Veszprémbe, ám a hiátusra csak a bakonyi városban döbbent rá. Addig nem hiányzott neki a felesége…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában