Szécsi György emlékre ajánlották a 11. futamot

2020.08.23. 21:02

Bajai siker a gyenesdiási Festetics-vágtán

Vasárnap rendezték meg a Faludi-síkon a Nemzeti Vágta 3. előfutamát, sorrendben a 11. Festetics-vágtát. Az egyhetes csúszást észre sem lehetett venni a helyszínen, ugyanis a hatalmas esőzésnek nyoma sem maradt. A helyi szervezők mindent megtettek a rendezvény sikeréért.

Góth Imre

A bajai Német János nyerte a gyenesdiási Festetics-vágtát Fotó: Pezzetta Umberto

Zajzon András, az elővágta szervezője is kiemelte megnyitóbeszédében, hogy kevés helyen lehetett volna ilyen hamar újra versenyt rendezni, utalva az előző vasárnapra, amikor a nagy esőzés miatt egy héttel elhalasztották a Festetics-vágtát. Érezhetően szeretik a lovassportot a térségben, Gál Lajos, a település polgármestere is a múlt és a jelen közötti folytonosságot emelte ki, bízva a szép sporteredményekben és a folytatásban.

 

Elsőként a jövő generációja, a kis huszárok kétkörös versenye alapozta meg a hangulatot, őket háromszor hármas csoportban indították el. Uszódról Varga Maja Amal Gazira nyergében rajt-cél győzelemmel, magabiztos lovaglással került a döntőbe. Hernádnémeti színeiben Éles Virág Black White nevű lovával és a nyúli Marczali Laura (Manitou nl.) szintén végig vezetve nyertek és kerültek a döntőbe.

A bajai Német János nyerte a gyenesdiási Festetics-vágtát Fotó: Pezzetta Umberto

A felnőtteknél elsőként négyen startoltak és három kört futottak. A tavalyi fővárosi döntőben második bajai Német János Melisseusz Madocsa Mázli lovával utcahossznyi előnyre tett szert, és a végén könnyed tempóban nyert. A másodikként beérkező sármelléki Pék László (Zarib P nl.) szintén a döntőbe került. Őket két hármas csoport követte. A tavaly még gyenesdiási színekben nyerő Nánássy Ákos idén Keszthelynek szerzett dicsőséget Baron Gyémánt Szilaj nevű lovával, méghozzá hatalmas küzdelemben. Végére maradt a „halálcsoport”, ahová az évtizedes versenymúlttal rendelkezők kerültek. Vámos Mercédesz és Mátyás Edina alig hagytak ki fővárosi döntőt, ahol a 3–4. helyet szerezték meg, és a Gyenesdiást képviselő Varga Zoltán is már ötször indult itt. A rajtnál a mezőberényi Vámos – Déva Jutka (Móni) nevű lován – bent ragadt, majd mintha zsinóron húzták volna, úgy dolgozta le a hátrányát, és került a döntőbe. A pihenőidőben színes műsorok, így kocsitoló verseny szórakoztatták a közönséget.

A kora esti finálékban előbb a kishuszár-döntőt rendezték meg, melyben a hernádnémeti Éles Virág győzött az uszodi Varga Maja előtt, így ők ketten jutottak a budapesti döntőbe. A felnőtteknél a felfokozott hangulatban a győzelmet a bajai Német János szerezte meg Vámos Mercédesz és a sármelléki Pék László előtt. A szabályok értelmében mind a négy döntős, így Nánássy Ákos is bekerült a budapesti fináléba, amelyet október 10–11-én rendeznek a Hősök terén.

A Festetics-vágtát a helyi szervezők a nyáron elhunyt lovas legenda, Szécsi György emlékére ajánlották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában