A tekéseknél is vége, ám vita is van a zárás kapcsán

2020.05.18. 19:40

A ZTK-FMVas megtámadja a szövetségi döntést a nemzetközi indulásról

A Magyar Teke Szakági Szövetség (Matesz) áprilisi elnökségi ülésén még úgy foglalt állást, ha enyhítenek a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt korlátozó intézke­déseken, akkor május végén újraindíthatják a félbeszakított bajnokságot. A Matesznek közben több csapat is jelezte, az egészségügyi feltételnek nem tudnak megfelelni, például a golyók fertőtlenítésének, így a bajnokságot végül befejezettnek nyilvánították.

Bedő István

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy csak a hölgyek indulhatnak majd a Világkupán, a férfiaknak az Európa-kupa „jut”, amibe a klub vezetése nem nyugszik bele…

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A biztonsági előírások alapján a golyók fertőtlenítése mellett a csarnokokban a játékosok közeli kontaktusba is kerülhetnek egymással, így az országos szövetség május közepén úgy döntött, hogy fontosabb a játékosok, edzők, játékvezetők egészsége, ezért a bajnokságot lezártnak tekinti.

A Matesz döntése értelmében egyetlen osztályban sem hirdetnek bajnokot, nem lesz kieső és feljutó sem. A 2020–2021. évi bajnoki idényt a 2019–2020-as bajnoki besorolás alapján rendezik meg.

Airizer Emese és Farkas Sándor, a két egerszegi tekecsapat oszlopos tagja. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy csak a hölgyek indulhatnak majd a Világkupán, a férfiaknak az Európa-kupa „jut”, amibe a klub vezetése nem nyugszik bele… Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az országos szövetség döntött a nemzetközi szereplésről is. Zalából a két szuperligás csapat érintett ebben, így a szövetség a Világkupán való szereplésre a ZTE-ZÁÉV női csapatát jelölte ki, a ZTK-FMVas férfiegyüttese pedig a szövetség döntésének eredményeként az Európa-kupában indulhatna. A Bajnokok Ligáját nem rendezik meg, a nemzetközi szövetség már korábban törölte a versenysorozatot, egy későbbi időpontban pedig az idei négyes döntőt bonyolítják le.

A zalai szuperligás csapatok elnökeit kérdeztük a döntés kapcsán. A férfi Szuperligában a ZTK-FMVas együttese azonos pontszámmal a Szegeddel az első helyen állt a bajnokság megszakításakor.

Nemes Attila, a ZTK-FMVas tekézője a legutóbbi BL-meccsen
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A bajnokság lezárásával egyetértünk, első az egészség, és azt sem vitatjuk, hogy nem hirdetnek bajnokot, kiesőt és feljutót sem – fogalmazott Takács László, a ZTK-FMVas elnöke. – A nemzetközi szereplésre való kijelölést viszont diktatórikusnak, sérelmesnek tartjuk. Amíg a női csapatokat a pillanatnyi állás szerint sorolták be a nemzetközi kupákba, addig a férfiaknál nem ez történt. Nem tudjuk, hogy miért. Klubunk vezetése úgy döntött – szponzoraink, az önkormányzat és az FMVas Kft. véleményét is kikérve –, hogy jogi úton kívánjuk megtámadni az országos szövetség döntését. Szeretném megjegyezni, hogy törzsgárdatagnak számítunk a Szuperligában. Ennek ellenére az országos szövetség a mai napig nem írja le helyesen a nevünket, így a bajnokság lezárásáról szóló közleményben sem szerepel helyesen a klub neve. A történtek fényében egyelőre a nemzetközi szerepléssel nem kívánunk foglalkozni.

– Az országos szövetség döntésével egyetértünk, első számú szempont a játékosok, az edzők és a kiszolgálószemélyzet védelme – mondta el Borsos József, a ZTE-ZÁÉV TK női együttesének elnöke. – Az eredményhirdetés nélküli bajnokságot tudomásul vesszük. Kicsit keserű a szánk íze, mivel három forduló volt hátra a bajnokságból, és pontelőnnyel éllovasok voltunk. Úgy érzem, ha folytatódott volna a sorozat, miénk lett volna az aranyérem. Nincs mit tenni, elfogadjuk a döntést. A nemzetközi szereplésre való felkérés viszont gyorsan jött, ezzel kapcsolatban később döntünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában