Koronavírus Zalában

2020.05.13. 18:28

A kiskanizsai reptéren óvatosan újraindították a növendékek képzését is

A kiskanizsai reptéren a járványügyi vészhelyzetben sem állt meg az élet teljesen, hiszen lévén szó egyéni sportágról, a pilótáknak nem kellett lemondaniuk szenvedélyükről. A hónap elején bejelentett könnyítések pedig már a növendékek képzését is lehetővé teszik.

Benedek Bálint

Simó Bence Fotók: Gaál Zsuzsanna

– Persze szigorú feltételek között – szögezte le Gaál Zsuzsanna, a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület vitorlázórepülő szakosztályának vezetője. – A szövetségi rendelkezés értelmében például a tréningeknek része kell legyen a különböző berendezések folyamatos fertőtlenítése, miközben az oktatóknak és a növendékeknek kötelező a kesztyű és a maszk viselése. A repülési üzemnapokon pedig csak meghűléses tünetektől mentes személyek vehetnek részt.

A kanizsai közösség pedig a közelmúltban sportsikereket is ünnepelhetett. A szakosztály két pilótája, Simó Bence és Somogyvári Csaba teljesítette a „D” vizsgát, vagyis ezüstkoszorús vitorlázórepülő-jelvényt szerzett. Ehhez egy felszállásból minimum 50 kilométeres, öt óra időtartamú, 1000 méter emelkedést magába foglaló repülést kellett teljesíteniük.

Simó Bence Fotó: Gaál Zsuzsanna

Gaál Zsuzsanna elmondta: az időjárás kimondottan kedvező volt a távrepülésre.

– Somogyvári egy Astir II típusú géppel repült el Zalaegerszegre és vissza, majd még a levegőben maradt annyi ideig, hogy az 5 órás feltétel is teljesüljön – fogalmazott a szakosztályvezető. – Összesen 154 km-t repült és 2500 m-ig emelkedett, annak bizonyítására pedig, hogy valóban teljesítette az előírt paramétereket, egy GPS-alapú berendezést vitt magával, amely a repülés alatt rögzített minden adatot. Simó ilyen eszköz híján Kanizsáról rajtolva a szombathelyi repülőtéren szállt le, ahol a helyi repülésoktatók igazolták a 98 kilométeres távolságot. Ráadásul egy motoros vitorlázógépet még kölcsön is adtak neki, hogy haza tudjon jönni.

Somogyvári Csaba Fotók: Gaál Zsuzsanna

A vitorlázórepülés világában az ezüstkoszorús jelvény „belépő” a teljesítményrepülők táborába. Nagykanizsán a sportág 2014-es újraindítása óta most először jutottak el a pilóták ehhez a fontos mérföldkőhöz. A dél-zalai szakosztálynál egyébként az első hasonló jelvényeket Hajdu Tibor, valamint Somogyvári László szerezte még 1959-ben (utóbbi Somogyvári Csaba nagybáty­ja). Az első ezüstkoszorút hazánkban 1948-ban adták ki, azóta Csaba a 3727., Bence pedig a 3728. ilyen módon elismert pilóta a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában