Gyász

2019.09.30. 19:23

Elhunyt Kanász József, minden idők egyik legjobb keszthelyi és hévízi labdarúgója

Életének 66. évében, hosszú betegség után elhunyt az egykori kiváló középhátvéd, Kanász József. Budapesten született, de élete második felét a fürdővárosban töltötte.

Iglódi Endre

Fotó: Hévíz SK

Egy ifjúsági meccsen 1970-ben Palicskó Tibor fedezte fel Kanász Józsefet. Az MTK után a Vasas, az Egyetértés, a Salgótarján, a ZTE és a Bp. Honvéd volt az útja. Egy évtized alatt több, mint 200 alkalommal játszott az NB I-ben. Az angyalföldiekkel bajnoki címet nyert olyan játékostársakkal, mint Mészáros, Izsó, Váradi, Kovács, Fábián, Lakinger. Az 1980-as évek első felében dr. Török Lajos hívására a másodosztályú Keszthelyi Haladáshoz igazolt, ahol 68 alkalommal játszott bajnoki mérkőzésen. Hévízre 1985-ben került, majd Gyenesdiáson folytatta, 1991-es visszatérése után pedig megyei bajnoki címre vezette a hévízi zöld-fehéreket. A szezon végén, a legjobb védőként nyilatkozta: „Nem gondoltam, hogy ennyien voksolnak rám. Azt hittem, van olyan fiatal hátvéd, aki nálam agresszívebb játékot nyújt. Úgy érzem a rutinom sokat számított.”

Kanász József Fotó: Hévíz SK

1992 év elején fejezte be a minőségi labdarúgást a népszerű „Kancsó”, és több mint egy évtizeden át a hévízi Kocsi csárdát vezette Lázár László barátjával. 1995-ben lett a Hévíz csapatának trénere az NB III-ban. 1999. szeptember 9-én Hévízen pályaavató mérkőzést rendeztek Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Hidegkúti Nándor és Puskás Ferenc jelenlétében. „Kancsó” az Országgyűlés válogatottja elleni találkozón búcsúzott a zöld gyeptől és a régi játékostársaktól. Az utóbbi években tolószékhez kötve is többször feltűnt a hévízi sporttelepen.

Amikor pár éve a legkedvesebb edzőiről kérdeztem, Palicskó Tibort és Illovszky Rudolfot említette, saját álomcsapataként a Mészáros – Török, Kanász, Vidáts, Kántor – Soós, Nagy A., Péter, Zombori – Kovács I., Váradi tizenegyet tartotta számon.

Súlyos betegsége miatt hosszú évek óta otthonban élt, ahol az egykori NB I-es játékostársak közül Englóner László is rendszeresen látogatta. Ő most így nyilatkozott: „Pár nappal ezelőtt jártam nála, akkor már nagyon gyengének tűnt. Stílszerűen vasárnap ment el, amit mindig a meccsek napjaként emlegetett. Köszönet és elismerés Hévíz városának és a labdarúgó-szövetségnek, mert évek óta hozzájárultak kulturált ellátásához.”

Az olimpiai válogatott Kanász József személyében minden idők egyik legjobb keszthelyi és hévízi labdarúgója távozott körünkből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában