A Nyíregyházát fogadták

2019.02.17. 16:12

Bedi és Babati góljaira csak egy válasz érkezett, győzött a ZTE

A labdarúgó NB II 24. fordulójában a tabella második helyezettje, a ZTE FC a Nyíregyházát fogadta, melynek kispadján egy korábbi egerszegi tréner, Zoran Spisljak ült. A szerb mester visszatérése a ZTE-stadionba vereséggel zárult, hiszen az egerszegiek győztek.

Kerkai Attila

Fotó: PU/Zalai Hírlap

ZTE FC – Nyíregyháza Spartacus 2-1 (2-0)

Zalaegerszeg, 2563 néző. Jv.: Berényi (Tóth II., Aradi).

ZTE FC: Zöldesi – Bolla, Lesjak, Devecseri, Bedi – Kocsis, Kiss M. (Hudák, 79.) – Babati, Grumic, Barczi (Farkas B., 75.) – Bobál (Novák, 91.). Vezetőedző: Dobos Barna.

Nyíregyháza: Jova – Nagy J., Fodor, Rubus, Gulyás – Kártik, Végső (Kulcsár H., 54.), Polényi, Kovács N. (Motkó, 63.) – Hornyák (Rokszin, 68.), Rezes. Vezetőedző: Zoran Spisljak.

Gólszerzők: Bedi (24.), Babati (34.), illetve Polényi (59.).

Sárga lap: Novák (93.), illetve Gulyás (22.).

Végre tavasz. Noha még februárt írunk, ám vasárnap már tavaszt idéző napsütésben és időjárási körülmények között készülődhetett a ZTE FC az újabb hazai találkozójára. Emlékezzünk csak, két hete, a Győr ellen hatalmas eső, szél-, majd hóvihar kerekedett, s félbe kellett szakítani a találkozót. Ebből a szempontból hasonló veszély a ZTE FC – Nyíregyháza találkozót nem fenyegette, a zalaiak pedig az újabb három pont begyűjtésére készültek.

Fotó: PU/Zalai Hírlap
Fotó: PU/Zalai Hírlap
Fotó: PU/Zalai Hírlap
Fotó: PU/Zalai Hírlap

A nézők is „ráéreztek” a meccsre, hiszen a szokottnál többen foglaltak helyet a lelátókon. Az egerszegiek azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, s úgy tűnt, hogy a Nyíregyháza át is akarja adni a terület, s türelmesen várjon a lehetőségeikre. Kártiknak egy kontra után volt is egy lövése, ami elment a bal sarok mellett, de összességében a ZTE irányított. Leginkább a mezőnyben járatták a labdát, aztán nyíregyházi labdavesztés után Babati csapott le a lehetősége, de 18 méteres ballábas lövése centikkel elment a bal alsó sarok mellett. Nagy iramról nem lehetett beszélni, de a Nyíregyháza nem is nyílt ki, így pedig nehéz volt ellene játszani. A 24. percben aztán megszerezte a vezetést a ZTE. A gólt megelőzte egy Kiss Máté-szöglet, amit Bedi fejelt kapura, de Jova szögletre mentett. Nos, a jelenet megismétlődött, ám egy hatalmas különbséggel: Kiss beadását Bedi a kapu közepébe fejelte, 1-0. Rögtön ezután a vendégek jutottak szabadrúgáshoz, de a 16-os vonalára letett labdát Rezes a sorfalba lőtte. Az egerszegiek megérdemelten vezettek, hiszen addig is nagyobb volt bennük a vállalkozókedv, a közönség pedig várta, hogy jöjjenek az újabb helyzetek. Sőt, jött az újabb gól is. A 34. percben Grumic játszott Barczihoz, aki megtalálta azt a rést, ahová be lehet tenni a labdát, amire Babati indult. A zalai támadó éles szögből, balról érkezett a kapu előterébe, s talán mindenki visszagurítást várt, ő viszont élesen lőtt, és a labda Jova lábai mellett a hálóban kötött ki, 2-0. Remek akció volt, ügyes és szép befejezéssel. Ez már azért előny volt és a ZTE továbbra is kézben tartotta a meccset. A 45. percben Barczi labdája után Bobál elől az utolsó pillanatban mentett Jova, s ott lehetett volna a harmadik zalai gól is.

Az első félidő láttán a másodikban már nem kellett, hogy gondjai legyenek a zalaiaknak, azonban a futballban kockázatos ilyen kijelentéseket tenni. Maradjunk a tényeknél, vagyis, hogy 45 perc állt még mindkét csapat rendelkezésére, hogy a terveit megvalósítsa. A Nyíregyháza játéka egy árnyalatnyival mintha aktívabbá vált volna, viszont semmivel sem veszélyesebbé. A ZTE FC simán szűrt, nem kellett kapkodnia kétgólos előnyénél. Csendes mederben teltek a percek, aztán szépített a Nyíregyháza. Az 59. percben szabadrúgáshoz jutottak a vendégek a ZTE kapujától 25 méterre, a labdának a volt egerszegi Polényi Gábor futott neki és a kapu jobb oldalába tekert, 2-1. Lám, bármiből lehet gól, úgyhogy ezt a meccset a ZTE sem nyerte még meg a felénél. A 67. percben egy, a kaputól 40 méterre elvégzett szabadrúgásnál Kiss Máté gondolt egy merészet és egyből kapura lőtt. A szitáló és erős lövést Jovának kellett kiöklöznie. A kapott gól után a ZTE is egy kissé magasabb fordulatra kapcsolt, hiszen érezték, hogy a vendégek már elhiszik, hogy akár az egyenlítés is összejöhet nekik. A 72. percben Barczi 16 méteres lövését blokkolta egy hát, pedig ígéretesnek tűnt. A lényeg, hogy a ZTE-nek mindenképpen kellett volna még egy gól. A 75. percben Barczit az a Farkas Balázs váltotta, aki a télen érkezett, de sérülés miatt még nem lépett pályára a zalaiak mezében. A Nyíregyháza fokozatosan felbátorodott, és vezetett is veszélyes akciókat, melyek után több szögletet is elvégzett. Mondani sem kell, a ZTE részéről kár lett volna elrontani ezt a meccset, főleg úgy, amilyen szépen indult. Nem is rontotta el, tulajdonképpen biztosan hozta a három pontot, de a második félidőben azért akadtak hullámvölgyei, de ez most bőven belefért ebbe a mérkőzésbe.

Dobos Barna: „Ellentétes félidőket láttunk. Az elsőben türelmesen játszottunk, ötletesen, s ugyan a másodikban is voltak lehetőségeink, de valami mégis hiányzott. A mérkőzést viszont egészében kell nézni, örülök a győzelemnek és annak is hogy kilenc pontot szerzetünk az első három mérkőzésünkön.”

Zoran Spisljak: „Azért vagyok mérges, mert a magyar játékos tud futballozni, de ehhez előbb bajba kell kerülnie... Csapatunknál sajnos tendencia, hogy nem vagyunk képesek kilencven percen át ugyanúgy futballozni. Ez történt most is, csak nem az elejétől kezdünk el megfelelően futballozni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában