Hozzászokott a biciklicipeléshez

2019.01.10. 20:27

A ZKSE fiatalja nyerte a cyclo-cross Magyar Kupát az U–15-ös lányoknál

A ZKSE versenyzője, Vitkovics Vanda nyerte meg a kerékpáros cyclo-cross Magyar Kupa sorozatot az U–15-ös leányok között.

Varga Andor

Vitkovics Vanda a budaörsi reptéren lezajlott viadalon. Vasárnap Miskolcon áll majd rajthoz

Fotó: ZKSE

Érdemes talán elsőként tisztázni, mi a cyclo-cross. Országúti kerékpárosok találták ki, célja, hogy a téli zimankóban is kondiban tartsa az embert. A hideg ellen azzal harcolnak a résztvevők, hogy nem „csak” kerékpároznak, de időnként futni és különféle akadályokat leküzdeni is kell – miközben a biciklit a hátukon cipelik. Így kimelegedve pedig nyeregbe pattanhatnak újra, hogy dacoljanak a menetszéllel.

– Nem mondom, elsőre kicsit furcsa volt, ráadásul nem is szeretek futni, de aztán hozzászoktam – mesélte Vitkovics Vanda, aki negyedik éve versenyez a zalaegerszegi kerékpárosklub színeiben, és eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte most el. – Rövid és nagyon technikás pályán zajlanak ezek a viadalok, utóbbi pedig az első számú kedvencem. A szüleim sokáig féltettek a biciklizéstől, nagyon veszélyesnek érezték ezt a sportágat, de mostanra megszűntek ezek az ellenérzések. Én pedig imádom csinálni, és hosszú távra tervezek vele. Szeretnék először is válogatott lenni, aztán majd meglátjuk.

Vitkovics Vanda a budaörsi reptéren lezajlott viadalon. Vasárnap Miskolcon áll majd rajthoz
Fotó: ZKSE

De Vandának vannak a sportban rövidebb távú tervei is, hiszen vasárnap, Miskolcon rendezik meg a cyclo-cross országos bajnokságát, ahol friss Magyar Kupa-győztesként az ellenfelek nyilván különös figyelmet szentelnek majd neki.

És visszatérve még néhány szó erejéig az MK-sorozatra: a versenyek ebben a szakágban október és január között zajlottak, összesen nyolc viadalt rendeztek, a helyszínek között pedig ott volt például a budaörsi repülőtér is. A biciklik – már csak a súlyuk miatt is – inkább az országúti gépekre hasonlítanak, viszont szélesebb gumikkal szerelik őket.

Cyclo-cross Magyar Kupa, összetett, a ZKSE eredményei. Nők, U–15: 1. Vitkovics Vanda, …5. Bruchner Regina. Férfiak, U–11: …3. Szép Damján. Master1: …15. Háden Tamás, …21. Horváth Sándor, …25. Pálmai Zsolt. Master2: …11. Káldi Tamás, …22. Dervalics Gábor.VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában