Nagy csatát vívtak

2018.12.30. 19:53

A Körmend nyerte meg a derbit a ZTE KK ellen

Hamisítatlan rangadó hangulat várta vasárnap este a férfi kosárlabda NB I A-csoportjában a Zalakerámia-ZTE KK és az Egis Körmend csapatát az egerszegi sportcsarnokban. Gyakorlatilag minden elfoglalható hely gazdára talált, a mérkőzés pedig hozta a szokásos nagy csatát, amiben most a Körmend kerekedett felül.

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Egis-Körmend 83-94 (26-17, 19-25, 17-23, 21-29)

Zalaegerszeg, 2600 néző. Jv.: Cziffra, Kapitány, dr. Mészáros.

ZTE KK: Ware 18/6, Thompson 10, Gulyás 3/3, Szabó Zs. 18/9, Agafonov 13. Csere: Papp 3/3, Bagó, Fuller 9/3, Doktor 7/3, Durázi. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Körmend: Price 29/6, Thames 8/3, Ferencz Cs. 11/9, Hammonds 7/3, Delas 8. Csere: Csorvási 8, Bradford 22/6, Németh Á., Lajsz.

Vezetőedző: Matthias Zollner.

Kipontozódott: Csorvási (32.).

Igazi ünnepi hangulatban kezdődhetett a mérkőzés, amely ebben a párosításban a magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb rangadója is egyben. Ám nem csak emiatt irányult még nagyobb figyelem a találkozóra. A harmadik ZTE a második Körmendet fogadta, így a 13. forduló rangadóját is jelentette az összecsapás. Az óriási hangzavar közepette a Körmend kezdett egy 5-0-val, de aztán rövid idő alatt elkezdtek potyognia kosarak. Egerszegi oldalon Szabó Zsolt három triplát is dobott (16-9), akit amúgy sem tudtak nagyon semlegesíteni: az első negyedben a ZTE csapatkapitánya 15 pontig jutott. Pályára lépett a zalaiak új légiósa, J.C. Fuller is, a mérkőzés menete pedig a zalaiak akarata szerint alakult. Még akkor is, ha a Körmend letámadása olykor megzavarta a házigazdát (33-24), de ha közelebb is jött a vasi csapat (Csorvásinak volt egy jó szériája), mindig volt rá válasz. A félidő vége előtt tíz pont is volt a ZTE előnye, de elég volt két kimaradt kísérlet, hogy a Körmend viszont ne hibázzon és felzárkózzon (45-42).

Szünet után kezdett feltámadnia Körmend, ugyanis a ZTE egyre többet hibázott. Ehhez kellett az is, hogy a vasiak továbbra is nagyon szorosan védekeztek, amit ekkor nehezen kezeltek a zalaiak. Hammonds triplájával a Körmend átvette a vezetést is (51-52), innentől lett igazán szoros a derbi. A ZTE dobásai már nem voltak olyan pontosak, mint korábban, és a védekezés is hézagosabbnak tűnt. A 27. percben Bradford hármasával öt ponttal ellépett a vasi együttes (52-57), ekkor jött jól a ZTE-nek Fuller első sikeres távoli kísérlete. Összességében viszont a harmadik negyed a Körmendé lett, s inkább az ő játékuk jutott érvényre, ráadásul Bradford egy félpályás hármassal zárta le ezt az etapot (62-65). A ZTE hosszú hajrát próbált nyitni, azonban Thames és Ferencz Csaba is hármassal sokkolta a hazaiakat (62-71). Időt kellett kérnie Bencze Tamásnak, a közönség pedig óriási biztatásba kezdett. Hiszen nem volt még semmi sem veszve, de innentől már nem nagyon volt szabad hibáznia a ZTE-nek, ha nyerni akar. Price újabb hármasánál és duplájánál távolodott az esély erre (65-76), s most nem volt annyira koncentrált az egerszegi csapat sem, mint az előző két meccsén. A Körmend taktikája pedig bevált, hogy már az egerszegi térfélen megkezdte a letámadást, amivel fokozatosan fogyott az egerszegiek energiája is. A kritikus pillanatokban nem jöttek a pontok, a vasiaknál igen (77-90), akik nagy csatában nyerték meg a magyar kosárlabda örökrangadóját.

Bencze Tamás: „Igazából a harmadik negyed végén, a negyedik elején fordult meg a mérkőzés. Elsősorban a hármasok végeztek ki bennünket, de az is igaz, hogy nem faultunk kellő időben sem, amikor erre lehetőség lett volna, hogy a Körmend lendületét megfékezzük. Sajnos sok volt az eladott labdánk is, amiben az is benne volt, hogy a Körmend agresszíven letámadott. Sajnálom, hogy így alakult, szerettünk volna az év végén együtt ünnepelni szurkolóinkkal.”

Matthias Zollner: „Tudtuk, hogy a ZTE kulcsemberei sokat töltenek a pályán, ezért is akartuk fokozatosan felpörgetni a játékot. A második félidőben sok labdaeladásra kényszerítettük az ellenfelet és a támadójátékunk is feljavult.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában