Felelősségtudat, összpontosítás

2018.11.05. 07:00

Zalaegerszegi sportlövő fiatalok a lőtéren

Búcsúi céllövöldék, vagy éppen virtuális viadalok, esetleg a vadász apuka példája. Csak néhány a sportlövészethez vezető első lépések indítékaiból azoknál a fiataloknál, akik ma már az élvonalba tartoznak.

Arany Gábor

A nemrég felújított Ebergényi úti lőtéren járunk, ahol három klub versenyzői osztoznak a pályákon. Köztük a ZTE Sportlövész Klub fiataljai, akik a világ- és Európa-bajnokságokon érmeket szerzett Somogyi Péter vagy ahogy mindenki szólítja, Soma irányításával készülnek a versenyekre. A harmincas éveiben járó fiatalembert kiskamaszként szippantotta be a lövészet, s jórészt önerőből az élvonalba küzdötte fel magát. Az egyesületét 2011-ben alapította, és három éve fogott bele az utánpótlás nevelésébe, jelenleg tizenhat fiatal látogatja az edzéseit. Ma már több sportolójukat országosan jegyzik: válogatott kerettagságot, illetve aranyjelvényes minősítést is szereztek.

Mielőtt valaki azt hinné, hogy a lövészet az agresszív, akciófilmeken függő, fegyver-imádó emberek sportja, nos az nagyot téved. Itt a legkisebb eredményhez is türelem, nagyfokú összpontosítás, önfegyelem szükséges. Az erőszakról szóló világunkban persze érthető a fegyverellenes hangulat, de a hírekben szereplő tettesek nem azok közül kerülnek ki, akik a sportért fogtak fegyvert, mert a lövészet ugyanolyan sport, akár a többi. Ráadásul nagy fegyelemre, felelősségtudatra, tiszteletre és összpontosításra tanít. A gyerekek itt szembesülhetnek azzal, hogy a való világban nem játék a fegyver. Ebben a sportban az egyéni teljesítmény mellett a közösségi szellem, az egymás iránti felelősség sem elhanyagolható.

– Ötödik éve járok ide, édesapám vadász, ez is közrejátszott abban,hogy a lövészet felé fordult az érdeklődésem – fogalmazott Szabó Marcell. A 16 éves nagykapornaki fiú a Ganz középiskola rendészeti tagozatára jár, szabadideje jelentős részét a lőállásban tölti. Eredményei felsorolása sokáig tartana, ezért elégedjünk meg annyival, hogy a legutóbbi komáromi versenyen légpuskával ifjúsági kategóriában első helyet ért el 403,1 körrel 40 lövésből.

– A koncentrálóképességemet és az erőnlétemet jelentősen javította, de jót tett az önbizalmamnak is – foglalja össze, amikor a sport egyéb hozadékáról faggatom. A versenyeken ugyanis 40, de legtöbbször 60 lövést kell leadni az 5,5 kilós fegyverrel, mégpedig 75 perc alatt. Ehhez komoly állóképesség szükséges.

Somogyi Péter (jobbra) az utánpótlást jelentő ifjú sportolók körében Fotó: a szerző

Hasonlóan kedvező változásokról számolt be klubtársa, Remi Jázmin.

– Javította a fegyelmemet és az eddiginél is nyugodtabb lettem – neveti el magát Jázmin. – A hibáim ugyanis azzal magyarázhatók, hogy nem koncentrálok megfelelően, de sokat javultam – magyarázza és hozzáteszi, amióta ide jár, egyszer sem érezte tehernek az edzést, pedig hetente három-négy alkalommal is órákat tölt a lőállásban és mindezt kiegészíti az erőnléti edzés is.

Mint szavaiból kiderült, a Kölcsey középiskola angol két tannyelvű tagozatára járó 15 éves lány a búcsúi céllövöldék gyakori vendége volt, mígnem másfél évvel ezelőtt komolyra fordult a dolog és ismerőse ösztönzésére kereste fel a lőteret. Jázmin a légpuskát is kipróbálta, de végül a légpisztollyal jegyezte el magát. Teljesítményről csak pár adat, a legutóbbi versenyen serdülők között ezüstérmet szerzett, 40 lövésből 348 körös találattal. Előtte pedig a szlovén First Ligában mérette meg magát, 60 lövésből 533 kört ért el, és ezzel egyéni csúcsot lőtt.

A csapat legfiatalabbja, Varga Botond a virtuális lövészet világából csábult el.

– Szeretem a fegyveres számítógépes játékokat, aztán úgy gondoltam, hogy kipróbálom, milyen a valóságban – mondja mosolyogva a 13 éves fiú, aki három éve kopogtatott be az utcájukban lévő lőtérre. A légpuska nyerte el a tetszését, az utolsó versenyén a dobogó harmadik helyére állhatott fel a serdülők között, 40 lövéses számban 372 kört ért el.

– Az erőnlétem, állóképességem sokat javult, ami a sikeres versenyekhez alapvető, hiszen hosszú időt töltünk szinte mozdulatlanul a lőállásban. Emiatt fegyelmezettebbé váltam s úgy érzem, megerősödött az önbizalmam is – sorolja.

Elhivatottságukat látva egyet lehet érteni edzőjükkel, aki úgy fogalmazott, a lövészet a fiataloknak több a sportnál, ez számukra már életforma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában