Betlehem bronzérmes a nyíltvízi junior vb-n

2018.09.11. 18:32

Az egerszegiek tehetséges úszója hatalmas hajrát nyitott

Betlehem Dávid kiválóan szerepelt élete negyedik nyíltvízi versenyén, az Izraelben megrendezett junior világbajnokságon, hiszen az EuropTec-Zalaegerszegi Úszó Klub fiatalja, a 14–15 évesek mezőnyében világbajnoki bronzérmet nyert 5000 méteren.

Kerkai Attila

Horváth Csaba (balról), Betlehem Dávid, na és a bronzérem. Sokat dolgoztak érte az idén Fotó: ZÚK

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szervezésében Eilatban (Izrael) megrendezett nyíltvízi junior világbajnokságon az EuropTec-ZÚK tehetsége, Betlehem Dávid a magyar válogatott tagjaként, Horváth Csaba edzővel együtt vett részt.

A 38 ország több mint 200 versenyzőjét felvonultató mezőnyben Betlehem Dávid (2003) a 14–15 évesek mezőnyében 5000 méteren állt rajthoz. Egy hónapja, az Európa- bajnokságon is biztatóan szerepelt, s ahogy akkor megírtuk, egy érmet hagyott Máltán, aki két orosz versenyzővel együtt (a szervezők hibájából) pályát tévesztett és végül a 7. helyen ért célba.

Az Eilatban rendezett világbajnokságon Betlehem Dávid rajtja nem sikerült, a mezőny második felébe szorult, és sokáig ott is ragadt. Az utolsó 1000 méteren a szélről kerülve, szinte majdnem mindenkit leelőzött, két orosz versenyzőt kivéve… Betlehem Dávid a 3. helyen csapott a célba, szinte egyszerre az első két helyezettel, mindössze 2,7 másodperccel lemaradva (ideje: 58:56,5).

Horváth Csaba (balról), Betlehem Dávid, na és a bronzérem. Sokat dolgoztak érte az idén Fotó: ZÚK

A fiatal versenyzővel tartott a világbajnokságra Horváth Csaba edző is, aki érthetően elégedett volt tanítványával. – Sokat dolgoztunk az idén, és ha év elején valaki azt mondja, hogy ez lesz az eredmény a világbajnokságon, azzal kiegyeztem volna – mondta a hazaérkezést követően Horváth Csaba. – Már az ifjúsági Európa-bajnokságon is dobogós helyezésben bíztunk, de ott a pályatévesztés miatt ez végül meghiúsult.

A felkészültség rendelkezésre állt, de a nyíltvízi versenyeken nem mindegy, hogyan fordul a versenyző, közben tájékozódni kell, ebben csak versenykörülmények között lehet tapasztalatot szerezni. Ez lesz a jövő feladata, a rutinszerzés, amiben a magyar szövetség is segítséget nyújt majd, hogy még több versenyre jussunk el. A 25 éve működő EuropTec-ZÚK-nál mindig voltak országos bajnokok és helyezettek, sőt két olimpikonnal (Szekeres Dorina, Illés Fanni) is büszkélkedhet a klub.

Most Betlehem Dávid példája is mutatja, hogy a zalai körülmények is alkalmasak arra, hogy kellő szorgalommal és elszántsággal kiváló eredményeket lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában