Készülnek a lövészek

2018.08.07. 20:57

Zalai sportlövészek is utazik Csangvonba a VB-re

Három zalai sportlövész is kvalifikálta magát a hónap végén kezdődő dél-koreai világbajnokságra. Közülük csak Major Veronika (Keszthely BEFAG LK) és Somogyi Péter (ZTE SK) zalai klub tagja, Tátrai Miklós a Bp. Honvéd versenyzője.

Kerkai Attila,

a

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége jelölte ki az augusztus 31. és szeptember 15. közt sorra kerülő csangvoni világbajnokságra utazó magyar csapatot. A válogatóversenyeken elért eredmények voltak ebben a döntők. A férfiaknál tulajdonképpen két egerszegi sportlövő lesz ott a vb-n: Somogyi Péter, a ZTE Sportlövész Klub tagja, valamint a szintén Egerszegen készülő kiváló pisztolyos és olimpikon Tátrai Miklós, aki négy éve a Bp. Honvédot erősíti.

Somogyi Péter az idén a férfi légpisztolyos csapattal ért már el szép sikert, hiszen a győri Európa-bajnokságon Sidi Péterrel és Péni Istvánnal bronzérmet szerzett. És most a világbajnokságra is ebben az összetételben utaznak.

Somogyi Péter, aki munka mellett is tartja formáját.

 

– Azt gondolom, megtisztelő, hogy ilyen erős csapatnak lehetek a tagja, de ez köszönhető annak is, hogy a formám kiegyensúlyozott – nyilatkozta érdeklődésünkre Somogyi Péter. – Másként nem is lehetne bekerülni a válogatottba, de szerencsére hozom azt a szintet, ami ehhez kell. Elvárást nem tűztek ki elénk, de nem árulok el vele titkot, hogy egy világbajnokságon mindenki a maximumra törekszik.

Major Veronika, aki olimpiai fegyverre váltott, de még nem akar az ötkarikás játékokra gondolni Fotó: archív

Somogyi Péter első világbajnokságára utazik, ám vb-érme már is van, hiszen főiskolás világbajnokságon már állt a dobogón. Ő egyébként civil munkája mellett sportol magas szinten, de a kettőt össze tudja egyeztetni.

– Az elmúlt egy évben szerencsére nem ingadozik a formám, úgy sem, hogy sok a munkám a sport mellett – mondta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. – A kiutazásig a legfontosabb feladat, hogy megfelelően tudjak készülni, és akkor a világbajnokságon is teljesíteni tudok majd.

Major Veronika, a Keszthelyi BEFAG LK sokszoros junior világ- és Európa-bajnok futócéllövője immár a pisztolyos számokban az olimpiai kiküldetést célozza meg. Ezért a még csak 21 éves sportlövő felkészülése az elmúlt két évben fokozatosan az olimpiai versenyszámokra tevődött át, és tehetsége elvitathatatlan ezekben is. Olyannyira, hogy a három világbajnoki válogatónak is úgy vágott neki, hogy ezeket csak ő ronthatja el. Márpedig Major Veronika ritkán ront, és a csangvongi vb-n női légpisztolyban, női sportpisztolyban és a légpisztolyos vegyes számban indul.

– Soha nem azt várom el, hogy mindenben én legyek a legjobb, sokkal fontosabb számomra, hogy önmagamhoz képest a maximumot hozzam – mondta Major Veronika. – Vagyis az elvárás nem az, hogy első legyek, hanem hogy önmagamhoz képest a legjobb legyek és a mumusaimat legyőzzem.

– Vannak ilyenek?

– Nem arra kell gondolni, hogy miként sikerült az első lövés, mert az a későbbiekre is kihat. Inkább arról van szó, hogy miként lehetnék még jobb. Három számban indulok a vb-n, és csak ott derül ki, miként sikerült a felkészülés és a formaidőzítés. Remélem, hogy valóban a vb-n leszek majd a legjobb.

– Számonként az első négy helyezett máris olimpiai kvótához jut. Vagy korai még erről beszélni?

– Nem akarok ezen gondolkodni, ahogy mondtam, a legjobbamat akarom kihozni, ez határoz meg mindent. A helyezés ettől, illetve attól is függ, hogy a riválisok miként időzítik a formájukat. Nem rangsorolom a fegyvernemeket sem, nem gondolom, hogy fő számom mondjuk a légpisztoly lenne. Mind a három számra ugyanúgy koncentrálok, ugyanaz a mérce a számomra.

– Gyakorlatilag három hét múlva rajtol világbajnokság. Mi lesz az addigi program?

– Verseny, edzőtábor és talán három nap pihenés… A héten Újvidéken versenyzek, majd következik a válogatott edzőtábora. Talán egy hetem lesz itthon Keszthelyen, de az sem a teljes pihenésé, hanem készülünk tovább, hiszen fontos verseny a világbajnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában