Vizitúra

2018.07.01. 12:00

Murai tanítások a vizek vándorainak

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zalai folyókra és patakokra, elsősorban a Murára vagy a Kerkára szervezett vízitúrák. A nyári időszakban szinte nincs olyan hétvége, hogy valahol vízre ne bocsátanának néhány csónakot.

Gyuricza Ferenc

Rafting a Kerkán. Egyszerre akár hatvan embernek is nyújthatnak teljesen biztonságos kalandokat

Pedig a Murán néhány évtizede még szigorúan tilos volt a túra, a folyó ugyanis a határ-övezet része volt. Balatoni János, a vadvízi túrákat népszerűsítő és szervező Zala Zöldje, Mura Árja Egyesület vezetőjének többször meg is gyűlt emiatt a baja a hatóságokkal.

- Eleinte teljesen illegális körülmények között eveztünk a Murán, s rendszerint a muraszemenyei határőr őrsön kötöttünk ki, ahova többnyire lovas szekérrel szállítottak el bennünket – idézte fel Balatoni János. – A helyzet 1992-ben enyhült, akkor már beszerezhetők voltak olyan engedélyek, amelyek lehetővé tették, hogy a szlovéniai Radencitől Letenyéig evezzünk.

Tapasztalt murai vándorok. Elöl Rácz Miklós, hátul balról Sófalvi János, jobb oldalon pedig Balatoni János látható

Balatoni János és barátai általában kenuval tették meg az utat, ők ennek a vízi járműnek a szerelmesei. 1994-ben aztán megalapították az Odysseys Kenuklubot, a mostani szervezetük elődjét.

- A vízitúrák kedvelői számára a Mura a lehető legoptimálisabb folyó – magyarázta. – Gyönyörű természeti környezetet ad az evezéshez, hiszen vannak olyan szakaszai. ahol négy-öt ágon folyik. Tele kavicsos zátonyokkal, másutt akár a tízméteres vízmélységet is eléri. Kiismerhetetlen, minden egyes alkalomra tartogat valami tanítást, ami által a vízi vándor tapasztaltabban térhet haza. A forgók, a keresztirányú sodrások és az örvények gyakran leckéztetik az embert, de ennek a sza- badidős sportnak éppen ez adja a szépségét.

Balatoni János további érveket is felsorakoztat a Mura mellett. Mint mondja, bár a nyolcvanas években az egyik legszennyezettebb magyar folyó volt a Mura – elsősorban az osztrák vasércbányáknak, valamint a szlovéniai bőrgyáraknak „köszönhetően” -, mára mindez teljesen megváltozott. A tiszta víznek és a kavicsos medernek köszönhetően még a 150-160 centis vízállásoknál is látni lehet a medret, ez szintén olyan élményt nyújt, amit csak ritkán tapasztalhat meg az ember. Halban is gazdag a folyó, az evezést ezért érdemes horgászattal összekötni. A Murán evezve senki sem siet, a táj s maga a folyó is elvarázsolja.

Hasonló érveket sorakoztat fel a vadvízi evezés, a vízitúrák mellett Pál Zoltán kerkaszentkirályi polgármester is. Ők öt-hat éve fedezték fel az ebben rejlő lehetőségeket, és próbálták is kihasználni.

- Volt egy térségi projekt, a Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén, ennek keretében építettünk a Kerkára és a Murára összesen kilenc kikötőt – magyarázta a polgármester. – Szintén a projekt keretében sikerült beszereznünk néhány rafting csónakot, illetve túravezetőket is kiképeztünk. Azóta folyamatosan szervezünk túrákat.

Rafting a Kerkán. Egyszerre akár hatvan embernek is nyújthatnak teljesen biztonságos kalandokat

Pál Zoltán azt mondja, a több légkamrával kialakított rafting csónakok teljesen biztonságosak, ha az előírásokat betartja az ember, s felveszi a mentőmellényt, még úgy sem eshet baja, ha véletlenül vízbe kerül. A polgármester kérdésünkre azt is hozzáteszi: egyre népszerűbb a sport, saját maguk számára 2012 óta vezetnek statisztikát, s minden évben nő a túrázók száma. De nemcsak ez mutatja népszerűségét, hanem az is, hogy a szervezők száma is folyamatosan gyarapodik, egyre többen foglalkoznak a turizmus ezen ágával.

- Eljutottunk oda, hogy ma már akár hatvan fő számára tudjuk egyszerre a vízitúra, a vadvízi evezés élményét biztosítani – egészítette ki. – A rövidebb, háromórás túrák az igazán népszerűek, ezeket a lehetőségeket többnyire különböző csapatépítő tréningekre vagy munkahelyi kollektívák kirándulásaira, esetleg családi programokra veszik igénybe az emberek, de olyanok is akadnak elég szép számban, akik egész napos túrákra vállalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában