Fogyatékosként győztes lenni

2018.06.06. 19:03

Idén először az év legjobb parasportolóit is megválasztjuk Zalában

A zalai megyeszékhelyen tett látogatásakor szerkesztőségünkben találkoztunk Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. Az idén először, lapunk hagyományos év végi szavazásán Zala megye legjobb parasportolóit is megválasztjuk.

Kerkai Attila

Szabó László szerint is fontos a fogyatékos sportolóknak is az elismerés Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Magyar Paralimpiai Bizottság a fogyatékosok hazai sport­életét felügyelő köztestület, melynek számos tagszervezete van (siketek, szervátültetettek, értelmi sérültek stb.). Ezek szervezik a különböző sportversenyeket, bajnokságokat a versenysportban részt vevőknek. Mellettük a másik nagy szervezet a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, ismertebb nevén a FODISZ, amely a fogyatékos sportolók „diáksportszövetségének” is tekinthető. Szabó László elmondta, hazánkban ma nyolcvanezer olyan diák van, aki fogyatékosként szerepel a nyilvántartásokban, közülük a FODISZ szervezte szabadidős és sportversenyek keretében 10-12 ezer aktív résztvevővel tudnak számolni. Szabó László hozzátette, ez a sportolói arány több, mint a tizede a teljes létszámnak, ami nem tekinthető rossznak.

Szabó László szerint is fontos a fogyatékos sportolóknak is az elismerés Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Zala megyei tapasztalatairól is kérdeztük, hiszen évente megrendezik Zala megye parasportnapját, emellett zajlanak diákolimpiai versenyek. Június 8-án pedig a Zala Megyei Speciális Sportszövetség és a keszthelyi Zöldmező EGYMI közösen szervezi meg a második parasport tanévzáró ünnepséget a Balaton-parti városban.

– Amit biztosítani tudunk, azt a kollégáink itt, Zalában is maximálisan kihasználják – mondta. – A tehetséges sportolóknak lehetőséget adnak a versenyzésre, de persze vannak, akik a fogyatékosok közül is egyszerűen csak sportolni akarnak, mozogni itt, Zalában is. Hogy mi fontosabb: nyerni nyolc olimpiai aranyat, vagy elérni, hogy minél többen sportoljanak? A jó válasz erre az „is” szó. Mi azt mondjuk: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni. A parasportolók nagyon világosan mutatják meg, hogy fogyatékosként hogyan lehet győztesnek lenni.

A FODISZ Zala megyei szervezetével közösen, 2018. végén, a Zalai Hírlap által közel fél évszázada szervezett az „Év zalai sportolója” szavazásunk első alkalommal bővül ki avval, hogy megválasztjuk az év legjobb női és férfi zalai parasportolóját. Szabó László, mint az MPB elnöke, ezt maximálisan támogatja.

– Éppen önök említették, hogy minden évben mennyire várják az itt élő sportolók ennek a szavazásnak a végeredményét, hogy ki kapott szavazatot, ki lett a győztes az adott kategóriában – mondta Szabó László. – Ugyanígy várják a mi sportolóink is a megbecsülést, az eredményeik elismerését. Én nagyon örülök annak, hogy ezentúl a fogyatékossportban is lesz két olyan sportoló, aki büszkén mondhatja el magáról: ő lett az év legjobb zalai para­sportolója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában