Kosárlabda

2018.05.10. 19:15

A csodával felérő 1988-as ZTE-aranyra emlékeznek

Gellér Sándor, Szücs József, 1988... Aligha van Zalában olyan sportrajongó, aki ne tudná ennyiből is, hogy kosárlabdáról van szó. Pénteken rendezik az egerszegi Keresztury Dezső VMK-ban a ZTE kosárlabdázói első bajnoki címének 30. évfordulója tiszteletére a megemlékező ünnepséget.

Kerkai Attila

Dobi Antal -nem is, Dobi Tóni-a szurkolók vállán a levegőben

Fotó: ZH

1988. május 8. kitörölhetetlen dátum a zalai sport történelméből – számos elemzés, cikk, visszaemlékezés indult így és indul így ma is, amikor a ZTE férfi kosárlabdacsapatának első bajnoki győzelme a téma.

Harminc éve leírhatatlan ünneplés kezdődött előbb a Városi Sportcsarnokban, majd a városban a Baja csapatának legyőzése után. A ZTE kosarasai az első zalai bajnoki aranyat jegyezték a klasszikus labdajátékokban.

A 30. évfordulóra szervezték a pénteken 16 órakor kezdődő ünnepséget, melyre várják a bajnokcsapat tagjait, vezetőit, a szurkolókat, és igyekeztek meghívni mindenkit, akinek része volt a sikerben.

A sikeredző, Gellér Sándor szerint is maga volt a csoda a bajnoki cím.

- A Honvédnál eltöltött húsz év után az a két év, ami Zalaegerszegen következett, a csodával ért fel – emlékezett Gellér Sándor, amikor a mai ünnepség apropóján megkerestük. – Amit itt kaptam a csapattól, a szurkolóktól és a várostól, ezt nem lehet kitörölni az ember életéből. Az volt a sportláz, vagy inkább kosárláz, erre ez a legjobb kifejezés. A harminc év alatt voltak már találkozóink, talán a tízéves jubileum volt közülük a legjobban megszervezett, viszont ilyen, mint most, ami a harmincadik évfordulóra szerveződött, ilyen ünnepség még nem volt. Nagyon jólesik nekem is, és tudom, hogy a fiúk is nagyon várják már.

A ZTE kosárlabdacsapatának a kapitánya Szücs József volt olyan karakterrel, amely méltán tette őt is legendává. Aki látta őt játszani, tudja, mire gondolunk.

Dobi Antal -nem is, Dobi Tóni-a szurkolók vállán a levegőben

- Biztos vagyok benne, hogy nagyon szép ünnepség lesz, hiszen hallom, hogy nagyon sok embert meghívtak rá. Jönnek a régiek közül sokan, és a csapatból is szinte mindenki itt lesz – mondta Szücs József, amikor őt is megkerestük. – Ha minden igaz, olyan szurkolókat is felkutattak a szervezők, akik akkor elmaradhatatlan szereplői voltak a találkozóinknak. Jöttek velünk mindenhova. A csapat ötévente össze szokott jönni, tartjuk a kapcsolatot, de ez a mostani szervezés, hogy ilyen sok embert hívtak, biztosan még izgalmasabbá teszi a kerek évfordulót. Azt nem mondom, hogy nap mint nap előjön a bajnoki cím emléke, de amikor kimegyek egy meccsre, ott a csarnokban igen. Az a csapat nagyon kötődött a városhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában