Országúti kerékpár

2018.04.08. 17:00

Profi csapatban bizonyíthat a kanizsai kerékpáros, Simon Péter

Már lemondott a sportszerű kerékpározásról Simon Péter, amikor az újonnan alakult profi országúti kerékpárcsapat, a Pannon Cycling Team állást ajánlott a tehetséges fiatalnak.

Benedek Bálint

Simon Péter ismét nyeregben

Forrás: Simon Péter

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A 26 éves Simon Péterről többször olvashattak lapunk hasábjain. Két éve például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy minden idők legjobb idejével, 4 óra 35 perc alatt körbetekerte a Balatont. Akkor egy teljesítménydiagnosztikával foglalkozó laborban dolgozott a fővárosban.

A kihívást jelentő, tudományos munka mellett profi csapatok kerékpár-beállításait is fel-ügyelte. Kezdett már belefásulni a munkába, sőt olyan periódusba került, hogy épp azt fontolgatta: végleg befejezi a sportkarrierjét.

- Az utolsó utáni pillanatban keresett meg egy dinamikusan fejlődő, kontinentális csapat, hogy szükségük lenne a rutinomra – mesélte Péter. – Kerékpároztam, ez a sportág éltet, imádom, de nem voltam bombaformában.

A csapat tervei

A Pannon Cycling Team a tervek szerint több mint 80 nemzetközi versenynapot teljesít, és az év fő eseményén, a Tour de Hongrie-n a legjobb magyar csapat címet is megszereznék.

Péter szerint ezek a sikerek alapozhatják meg, hogy az együttes továbblépjen a kontinentálisból a prokontinentális státuszba, majd végcélként, akár öt éven belül megszerezze a World Tour versenyzési jogot, amelynek birtokában elindulhat a kerékpáros sportág csúcsának számító UCI World Tour sorozaton. Így többek között a Tour de France-on vagy a Vueltán is tekerhetnének.

- Az előrelépéshez folyamatos fejlődésre és még több pénzre van szükség – mondta a versenyző. – Jelenleg a 13 fős csapat célja a biztos helytállás, s minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kontinentális együttesek krémjéhez tartozzunk. Ha ebben, a közép-európai régióban ki-emelkedünk, akkor egy szinttel feljebb kerülhetünk.

Péter nagyon motivált

Péter az egyik legidősebb a gárdában, mellette most érettségiző tehetséges fiatalok hajtanak.

Simon Péter ismét nyeregben
Forrás: Simon Péter | Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

- Például az alakulat tagja a 18 éves Valter Attila, aki a tavalyi ifjúsági mountain világbajnokságon a hetedik lett, ahogy szintén a terep szakágban jeleskedett Dina Marcell is. Ők kivételesen jó kerékpárosok – mondta a kanizsai fiatal. – A többi tag is érzi, hogy ezzel a lehetőséggel élni kell, s a közös cél kihozza belőlünk a maximumot.

Rendkívül motivált lettem én is, hiszen felcsillant a remény, hogy teljesíthetem az álmomat: miszerint a szüleim egyszer a Tour de France-on láthatnak, magyar címeres mezben. Hiszem azt, hogy Bodrogi László után ismét lehetőséghez jut valaki vagy éppen egy csapat jut el a világhírnévig.

Ehhez mindenkinek rengeteg edzésre, még több lemondásra van szüksége. Péter felkészülése kitűnően halad, a csapat novemberi megalakulása óta öt edzőtáborozásról tért haza elégedetten.

- Szicíliában kezdtük, sajnos kissé esős időjárás fogadott bennünket, de még mindig hasznosabb, mint az itthoni hógolyózás – mosolygott. – A táborban felmérhettük a csapattársaink képességeit. Jó pár tesztet elvégeztünk, ami alapján az edzők rangsorolnak bennünket.

Az összeszokást követően pihentető december következett, ami után egy hetet Angliában töltött a szüleinél, s ott sem hanyagolta a biciklizést. Majd a legénység spanyol helyszínen folytatta a tréningeket. A két hét alatt minőségi munkát végeztek, bő 1500 kilométert teljesítve.

Simon Péter nyitott az új feladatára, végre visszakapta a hitét, s boldog, hogy ebben a csapatsportágban ilyen erős egységben szerepelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában