Alpesi sí diákolimpia

2018.03.11. 11:00

Az elején meredek volt-mesélte a 9 éves nagykanizsai Gyulai Eliza

A mátraszentistváni síparkban rendezték meg a közelmúltban az alpesi sí diákolimpia országos döntőjét. A nem igazolt sportolók közt a nagykanizsai Zrínyi iskola tanulója, a 9 éves Gyulai Eliza a 12. helyen végzett.

Benedek Bálint

Fotó: Papp Miklós

Húsz év elteltével újra megtartották az országban az alpesi síelés diákolimpiájának országos döntőjét. A viadalra a legkisebbek között közel 110 induló nevezett, akik jó hóviszonyok között és kiváló pályán indulhattak.

Köztük volt a kanizsai Gyulai Eliza is, akinek óriásműlesiklásban a 2009-es születésűek között 550 méter hosszú, 20 kapuval ellátott pályát kellett teljesítenie.

A kislánynak a vérében van a sport, hiszen nagyapja, Papp Miklós testnevelő tanár évtizedeken át nevelte az úszópalántákat, s gyakran szervezett sítáborokat is. Érthetően kiemelten figyeli nagyobbik unokája fejlődését, aki már háromévesen ügyesen állt a lécen.

- Erre én is emlékszem, papa – lelkendezett Eliza. – Hamar lecsúsztam a dombon, és nem estem el, imádok síelni.

Papp Miklós szerint az első sikerélmény elég is volt, hogy a következő lépést megtehesse, s mivel a család szintén imád síelni, erre Elizának minden lehetősége megvolt.

5 évesen a piros pályán

- Külföldön bevett szokás, hogy a sportokat a lehető legkorábban elsajátítják a gyerekek, hiszen így ügyesebbek lesznek – tette hozzá. – Eleinte persze még játékos formában, és mindenféle védőfelszerelésben megtanulnak egyensúlyozni, topognak, mint a kis pingvinek, de esnek is, mely szintén része a sportágnak. Sok gyakorlással akár egy 5-6 éves gyermek a piros, nehéz pályát könnyedén teljesíti. Ezt a rohamos fejlődést láttam Elizán, ezért úgy döntöttünk, elindulunk a diákolimpián.

A nagypapa hozzátette: kijelölt versenypályán még nem indult a kislány, és aki ezen téveszt, kiesik a viadalból. Az volt a cél, hogy Eliza kapukihagyás nélkül, biztonságos és pontos síeléssel teljesítse a pályát.

Fotó: Papp Miklós

- Az elején meredek volt a pálya, az elég nehezen ment, de aztán a végére belejöttem és örültem, hogy 12. helyen végeztem – mosolygott a kis versenyző.

Papp Miklós úgy érzi, az elért 1:10,22 perces ideje kellemes meglepetést okozott. Az biztos, hogy a pozitív meg-erősítés használt Elizának, aki határozottan állította: a síelést semmi esetre sem hagyja abba, a későbbiekben, ha lesz lehetőség, újra szívesen elindulna versenyeken.

A mozgás szeretete azonban nem csak a téli sportokban jelenik meg. A Zrínyi iskola 3. A osztályos tanulója judóban és mezei futásban is megcsillogtatta már tudását. Sőt, a nagypapa legnagyobb örömére úszásban ugyancsak egyre ügyesebb, legutóbb Csurgóról tért haza éremmel a nyakában.

Fotós: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában