Budapest-Bamako

2018.01.11. 19:12

Tapasztalt pilóta vezeti a zalaegerszegi kis Fiatot a Bamako-ralin

Harminchét lóerő repíti majd Afrika felé azt a Fiatot, amely Zalaegerszeg „színeiben” vesz részt a pénteken rajtoló, 2018-as Budapest-Bamako Ralin, melynek célállomása Gambiában, Banjulban lesz.

Kerkai Attila

Fotó: Katona Tibor

Ami megnyugtató, hogy a Fiat 900 Pulmino kormánya avatott kezekbe kerül, hiszen a kányavári Mátesz Lajos 2011-ben és 2014-ben is indult a Bamako-ralin.

A rajt előtti napon viszont még ő is Zalaegerszegen állt a sajtó rendelkezésére: a Városháza előtt sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Böjte Sándor önkormányzati képviselőé volt az első szó, hiszen az 1960-as évjáratú Fiat az ő tulajdona. Mint mondta, az idén is jótékony céllal vág neki a távnak a Bamako-rali mezőnye, s ekkor jött az ötlet, hogy Zalaegerszeg színeiben is induljon valaki a túrán. A világ egyik legszegényebb térségén halad át a karaván, ahol minden adománynak örülnek.

Zalaegerszeg önkormányzata és a városi televízió felajánlásával számítógépeket rejt majd a kis Fiat rakodótere, illetve a felújított autó ugyancsak ott marad Afrikában – hangzott el.

Bali Zoltán önkormányzati képviselő hozzátette: a város minden hasonló jótékony kezdeményezést felkarol, ezért is örültek képviselőtársuk ötletének. Mátesz Lajos, aki nemcsak a ralin fordult meg Afrikában, de korábban, munkája révén 14 évet élt is ott, tudja, hogy az ottani embereknek minden adomány sokat jelent. Mint mondta, 2014-ben is számítógépeket vittek magukkal, és azóta is kapják az üzeneteket ezekről, hiszen használják és örülnek nekik.

Csak egy valami zavarja: amikor azt kérdezik tőle, tényleg ezzel a járgánnyal akarja-e elérni a 8936 kilométerre fekvő célt. Azt mondta, azért van ott ő és a vele tartó nemesnépi Pászti Imre, hogy megoldják a problémákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában