Téli sportok

2017.12.03. 10:30

Vajon hol érdemes síelni?

A síelés szerelmeseinek a tél hozza meg az igazi „felüdülést”. Zala megye ebből a szempontból kedvező helyzetben van, hiszen közel vannak a szlovén és az osztrák síterepek, de Olaszország és Franciaország sem elérhetetlen célpont.

Kerkai Attila

Gyerekek oktatása Prabichlben. Huszár Imre (kis képünkön) szerint érdemes figyelni a részletekre

Azt, hogy kinek és hova érdemes elindulnia, az egerszegi Huszár Imre nemzetközi vizsgával is rendelkező síoktatóval vettük sorra, persze a teljesség igénye nélkül. Hozzánk a legközelebb a szlovén síterepek (Rogla, Maribor) és az ausztriai, kisebb síterepek, mint St. Corona, Mönichkirchen, Weinebene, Prabichl találhatók, jellemzően 140-200 kilométerre. Kaprun vagy Kitzbüchel már távolabbi célpont lehet.

- Jellemző, hogy bármelyik síterepről beszélünk, gyakorlatilag a tanulópályák és a legtapasztaltabbak számára fenntartott, úgynevezett fekete pályák mind megtalálhatók – tudtuk meg Huszár Imrétől. – Amiért viszont érdemes meggondolni, hogy ki, melyik síterepet választja, az egyértelműen az ár. A távolság is számít, de például kezdőknek és a kevésbé tapasztaltaknak a legnépszerűbb helyek helyett érdemes a kisebb, közeli lejtőket választani. A síbérlet itt olcsóbb és jobban ki is tudják használni.

Gyerekek oktatása Prabichlben. Huszár Imre szerint érdemes figyelni a részletekre

 

Huszár Imre

Olaszország és Franciaország messze van, bár az is igaz, hogy csodálatosak ezek a síterepek. Huszár Imre szerint ide érdemes legalább egy hétre kiutazni. Sokan választják Magyarországról is ezeket a helyeket, ám többen a már említett kisebb síterepeket részesítik előnyben. Gyakorlatilag egy napra is érdemes kiugrani, hiszen 4-5 óra síelés bőven belefér egy napba.

S ha valaki még nem tanult meg síelni, de szeretne? Huszár Imre szerint érdemes odafigyelni arra, hogy olyan oktatótól vegyen órákat az illető, aki kellő tapasztalattal bír. A rosszul beidegződött mozdulatokat később már nehéz lesz eltüntetni. Léteznek műanyag pályák idehaza is, ezek 40-80 méter hosszúak és 10-15 méter szélesek a megfelelő lejtéssel. Az alapok elsajátítására és főleg gyerekeknek tökéletesen alkalmasak. Amikor pedig már „igazi”, havas tereppel találkoznak, magabiztosabbak lesznek.

De van-e még jó tanácsa a síoktatónak? Hogyne. Például, nem érdemes a sportboltban megvenni elsőre a legdrágább ruhát vagy lécet. Lehet idehaza is bérelni, és általában a síterepeken is van erre lehetőség. Érdemes átgondolni, az év során hány alkalommal jutunk majd el síelni. Huszár Imre tapasztalatból mondja: aki egyszer sílécet vagy snowboard-ot húz fel, máris megfertőződik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában