Művészet

2017.10.21. 11:00

A népzene összetartó érték

A XII. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny zalaegerszegi elődöntőjére október 7-én került sor az andráshidai Öveges József Általános Iskolában.

népdal

A rendezvény házigazdája a Keresztury Dezső VMK Andráshidai Művelődési Háza volt, a műsorban közreműködött az Igazgyöngy Hagyományőrző Népdalkör, a Szivárvány Dalkör, a Zalavári Kulturális és Hagyományőrző Csoport, Sárközi Máté Zalaegerszegről, a Lakhegyi Daloskör, Mihályfi Józsefné Zalavárról, a Muraszombati Baráti Kör Népdalköre, Soós Kincső Zalaegerszegről, a Nefelejcs Nyugdíjas Klub, a József Attila Művelődési Egyesület Népdalköre Kapcáról, a Bokréta Éneklő Csoport, a Sümegcsehi Népdalkör, Vojnics Györgyné Bázakerettyéről, a „Harangvirág” Turisztikai és Kult. Műv. Egyesület Népdalköre Radamosról, a Vajda József Népdalkör, Varga Annamária Sopronból, Szalai Balázs Zalavárról, az Esthajnal Kórus, a Csesztregi Népdalkör, Vastyán Kadosa Pécsről, a Rozmaring Népdalkör.

„Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címmel 2017/2018-as esztendőben is elindult az immár XII. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny a Kárpát-medencében élő magyar s a határon belül élő nemzetiségi népdalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek, hangszeres szólisták számára.

A kétévente esedékes rangos népzenei esemény egyik alapfordulója az Igazgyöngyösök dalolásával és Sümegi László városházi képviselő népzenei kultúránkat méltató szavaival vette kezdetét.

Horváthné Bakos Ilona, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökhelyettese szerint a találkozó és verseny célja: bemutatkozási lehetőség biztosítása a versenyen és a versenyen kívül is.

Vass Lajos szellemének adózva bizonyíthatjuk, a népzene napjainkban is összetartó érték. Zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl. A találkozó és verseny a szakemberek véleményezése alapján rajzol ki összefoglaló képet az adott tájegységen és az egész Kárpát-medencében folyó népzenei munkáról. Ezen a napon a szereplő 16 csoportot és 4 szólistát hallgatva is elmondhatjuk, sok szép népdal autentikus megszólaltatásával szereztek ünnepi órákat. Az egyik dalcsokorban saját zenei dialektusukat mutatták be többnyire magas színvonalú előadásban az alkalomhoz illő öltözékben vagy népviseletben.

népdal

A szakmai zsűri elnöke, ifj Horváth Károly szerint tájegységünk hagyományőrzői és ápolói nagy lelkesedéssel és egyre nagyobb hozzáértéssel őrzik népzenei hagyományainkat. Ezt bizonyítja, hogy minden versenyző kaphatott minősítést. A csoportok vezetőinek és a szólistáknak a még jobb munka érdekében október 14-én délelőtt 9 órai kezdettel szakmai megbeszélést tartottak.

Vass Lajos arany fokozatot értek el és továbbjutottak az országos középdöntőbe: Bokréta Éneklő Csoport Zalaegerszeg, Csesztregi Népdalkör, Felsőrajki Szent Anna Kórus, „Harangvirág” Turiszt. és Kult. Műv. Egy. Népdalköre Radamos Szlovénia, József A. Műv. Egy. Népdalköre Kapca Szlovénia, Lakhegyi Daloskör, Muraszombati Baráti Kör Népdalköre Szlovénia, Nefelejcs Nyugdíjas Klub Zalaegerszeg, Rozmaring Népdalkör Zalaapáti, Sárközi Máté, Soós Kincső, Sümegcsehi Népdalkör, Szivárvány Dalkör Zalaegerszeg, Vajda József Népdalkör Gellénháza, Varga Annamária, Vojnics Györgyné. Vass Lajos ezüst fokozatot ért el: Szalai Balázs Zalavár, Esthajnal Kórus. Vass Lajos bronz fokozatot ért el: Mihályfi Józsefné Zalavár és a Zalavári Kulturális és Hagyományőrző Csoport.

Horváth Ernőné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában