Kiállítás

2017.09.24. 08:00

Kiállítás nyílt Bibó Istvánról Hévízen

Én igazából nem a nagy emberrel éltem együtt, hanem az édesapámmal” – mondta Bibó Borbála a hévízi gimnáziumban, de természetesen Bibó István történelmi szerepéről is szólt.

Keszey Ágnes

Nagy Boldizsár, Bibó Borbála és az iskola néhány diákja Fehér Patrícia, Nemeskéri Dóra, Belovári Bence és Dely Dorottya Fazekas Liliána (bal oldalon) és Németh Bíbor a kiállításon Fotó: Keszey Ágnes

Ő nyitotta megy az idén 25 éves intézményben megrendezett kiállítást, mely Bibó Istvánt hozza közelebb a fiatalokhoz. A tablók összeállításánál fontos szempont volt, hogy a felnövekvő nemzedék számára is érdekes és érthető legyen mindaz, amit bemutatnak a politikus és közíró életéről, 1956-os szerepvállalásáról, a Nagy Imre-kormányban betöltött miniszterségéről

– Jogtudós, jogfilozófus, politikus volt és ezért bizony a mai fiataloktól kicsit messze áll. Nem minden írása emészthető könnyen, tehát arra gondoltunk, hogy olyan kiállítást állítunk össze, hogy azok, akik először találkoznak vele, kicsit jobban megismerhetik és megtalálják egy olyan embernek a képét, akit akár példaképnek lehet választani az ’56-os helytállása miatt – szólt az ország számos részében már bemutatott kiállításról Bibó Borbála. A tablókon a gazdag képanyag mellett Bibó István idézetek is szerepelnek, azzal a nem titkolt céllal, hogy felkeltsék a figyelmet művei iránt.

Nagy Boldizsár, Bibó Borbála és az iskola néhány diákja Fehér Patrícia, Nemeskéri Dóra, Belovári Bence és Dely Dorottya Fazekas Liliána (bal oldalon) és Németh Bíbor a kiállításon Fotó: Keszey Ágnes

A tárlat megnyitója után Bibó Borbála szóban is mesélt mindarról bővebben, amit a kiállítás képei és szövegei bemutatnak. Főként – 1956. október 23. közelgő évfordulója kapcsán – azt idézte fel, hét évesen ő mit látott az eseményekből és hogyan élte meg.

– Gyerekszemmel érdekes volt és tanulságos. Nyilván, ami utána következett: az életfogytiglani börtönbüntetés árnyékában való élet nem tartozott a gyerekkor könnyű eseményei közé. De én azt gondolom, hogy ezek által én inkább gazdagabb és több lettem, mint kevesebb. Azt hiszem, talán tudok olyat mondani a XXI. századi gyerekeknek is, ami elgondolkoztatja őket – mondta el lapunknak Bibó Borbála. A jelen kor egyébként a kiállításon is jelen van: egyes tablókon QR-kód (okostelefonnal leolvasható jel van, mely olyan weboldalra visz tovább, ahol még több információ található).

A mindenki által jövő hét közepéig látogatható tárlat csütörtök délutáni megnyitóján Nagy Boldizsár, a Bibó István Gimnázium igazgatója elmondta: ez az esemény nyitány az intézmény 25 éves fennállását ünneplő eseménysorozatnak. A tanév folyamán lesz 25 órás németóra és ugyanennyi ideig tartó foci. Az iskola történelmét és életét bemutató kiállítások is nyílnak majd és egy évkönyvet is szeretnének kiadni. A jubileumi eseménysorozat zárásaként pedig márciusban gálát rendeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában