A szélrózsa minden irányába hívják őket

2024.03.24. 07:00

Jubilált az andráshidai Szélrózsa Tánckör

Iskolai alapítványi bállal kezdődött, 15 évvel ezelőtt. Az est egyik fénypontját a szülőkből verbuválódott táncosok produkciója, egy palotás bemutatása jelentette.

Arany Gábor

Négy táncot mutattak be a jubileumon

Fotó: A szerző

Egyiküknek sem volt előképzettsége, táncos múltja, tökéletesen kezdőként léptek parkettre, ráadásul az idősebb, a szenior korosztályt képviselték, árulta el Sümeginé Horváth Anita, aki az idő tájt az andráshidai Öveges iskolában tanított.

Mint mondta, szerették a néptáncot, ez volt közös bennük, mert mindenki az élet más területéről érkezett. Ez történt 2009 februárjában, és az alapítványi bál után Sümeginé felajánlotta a palotást eljáró tíz párnak a folytatást. Ebben segítségünkre volt, hogy az iskola mellett közművelődési funkciót is ellátó épületben az idő tájt tánctermet alakítottak ki, és elkezdődött a néptánc oktatása. A Szélrózsa Tánckör nevet felvett csapatot a gyerekeket is tanító Kiss István György vette szárnyai alá, aki haláláig, 2018-ig pallérozta őket, jelenleg Babos Attila a szakmai vezetőjük. 

Ő készítette fel ugyanis az andráshidai táncosokat a 10 éves évfordulójukon előadott műsorra, amikor bemutatták mindazt, amit Kiss István György segítségével megtanultak. A mostani jubileum műsorban négy táncot láthatott a közönség: a szatmárit és a Nyárád menti táncot még Kiss István György tanította be, a felcsíkit és a mezőföldit pedig Babos Attila.

A Szélrózsa táncosait immár a szélrózsa minden irányába hívják fellépésekre, a határon túlra is, nyáron például Erdélybe készülnek.

A Göcseji Tudásközpontban szombaton tartott jubileumi fellépésen, összejövetelen a táncosok tevékenységet, lelkesedést Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő méltatta. Szavait követően Balaicz Zoltán polgármester fejezte ki elismerését az elmúlt másfél évtized eredményeiért, és bejelentette, a Szélrózsa erdélyi útja, fellépései költségeihez 200 ezer forinttal járul hozzá. Ezt követően Domján István és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselőkkel közösen átnyújtotta Sümeginé Horváth Anitának a közgyűlés kitüntető oklevelét.

Sümeginé Horváth Anita vette át az önkormányzati közgyűlés kitüntető oklevelét Balaicz Zoltántól
Fotó: A szerző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában